KEAHLIAN dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari UMNO di Melaka iaitu Datuk Seri Idris Haron (Sungai Udang) dan Datuk Nor Azman Hassan (Pantai Kundor) gugur secara automatik.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh berkata, pengguguran keahlian secara automatik itu berlaku kerana mereka terlibat dalam gerakan menumbangkan kerajaan negeri Melaka.

“Kedua-dua mereka sudah secara terbuka menyatakan tidak lagi bersama kerajaan negeri.

“Apabila dinyatakan dalam sidang media secara terbuka mereka bersama dengan parti tidak membentuk kerajaan dan meruntuhkan kerajaan, maka secara automatik akan tergugur haknya sebagai ahli UMNO,” katanya dalam sidang akhbar di Melaka, hari ini.

Kerajaan negeri Melaka dilaporkan tumbang apabila empat ADUN menyatakan mereka hilang kepercayaan terhadap kepimpinan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Selain Idris dan Nor Azman, dua lagi wakil rakyat ialah ADUN Pengkalan Batu, Datuk Norhizam Hassan Baktee dan ADUN Telok Mas, Datuk Noor Effandi Ahmad.

Rauf yang juga Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka turut menyelar Idris dan Norhizam yang semalam menyatakan mereka tidak terlibat dalam komplot menjatuhkan kerajaan negeri.

“Saya ingin melihat apakah tokoh-tokoh yang sedemikian, yang pagi cakap lain, petang cakap lain dan akhirnya bersama dengan parti pembangkang untuk meruntuhkan kerajaan yang selepas merdeka, inilah satu-satu kerajaan yang dibina yang mana dalam DUN 100 peratus diwakili ADUN-ADUN berbangsa Melayu.

“Kita tidak rasis, malang MCA kalah, malang MIC kalah, maka kerajaan yang dibentuk untuk kita bersama-sama membina sebuah negeri Melaka tidak mengetepikan kepentingan mana-mana kaum,” jelasnya.

Walau bagaimanapun, beliau berkata, dalam kenyataan dibuat oleh Idris dan Norhizam hari ini menyatakan perkara yang lain daripada komen mereka semalam.

“Wallahualam, saya tak nak komen lebih, tetapi saya berhak komen kerana dia telah terpapar dalam media sosial dan juga untuk tatapan umum.

“Maka saya bercakap untuk melihat antara kenyataan yang dinyatakan semalam dan hari ini bercanggah dengan sifat keperibadian seorang pemimpin,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here