SEMUA prosedur operasi standard (SOP) dan mekanisme untuk mengerjakan umrah akan diputuskan kerajaan pada November ini.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary berkata, ini bagi memastikan semua SOP dan mekanisme sesuai serta selamat sebelum memberi kebenaran mengerjakan ibadah itu.

Bagaimanapun katanya, jumlah kuota untuk mengerjakan umrah bergantung kepada kelulusan diberikan kerajaan Arab Saudi.

“Kerajaan tidak menolak kemungkinan agihan kuota itu mengikut pecahan negara,” katanya mengulas kenyataan Kerajaan Arab Saudi yang membenarkan 100,000 umat Islam untuk menunaikan ibadat umrah setiap hari.

Beliau sebelum itu menyerahkan sumbangan berjumlah RM20,000 kepada Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik Kelantan, Cawangan Kota Bharu, hari ini.

Menurutnya, Malaysia akan mematuhi setiap arahan sebagaimana ditetapkan oleh Arab Saudi bagi memastikan umat Islam di negara ini dapat mengerjakan umrah.

Beliau berkata, Jabatan Wakaf Haji dan Umrah akan menyusun sepenuhnya SOP bagi memastikan keselamatan jemaah yang berangkat ke tanah suci berada dalam keadaan baik sehingga kembali semula ke negara ini.

Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi mengumumkan kapasiti harian bagi jemaah umrah dinaikkan kepada 100,000 orang manakala bilangan jemaah solat fardu turut dinaikkan kepada 60,000 orang bermula Jumaat lalu.

Menurut akaun Twitter kementerian itu, pihaknya berkoordinasi dengan agensi-agensi berkaitan dalam melaksanakan pelan strategik yang tumpu kepada kesihatan dan keselamatan sebagai persediaan menerima 3.5 juta jemaah serta pengunjung sebulan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here