Oleh RIZQI ZABIDI

JABATAN Kesihatan Negeri (JKN) Kedah menafikan dakwaan terdapat seorang remaja perempuan yang maut di Baling, Kedah baru-baru ini disebabkan oleh kesan suntikan vaksin Covid-19.

Pengarahnya, Dr. Othman Warijo berkata, siasatan segera dijalankan pihaknya mendapati kematian remaja tersebut tiada kena mengena dengan kesan sampingan vaksin sebaliknya disebabkan ‘ruptured thoracic aneurysm’ (saluran darah pecah).

Katanya, dakwaan yang tular kononnya remaja itu merupakan pelajar sekolah juga tidak benar kerana dia sebenarnya merupakan lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

“Remaja tersebut telah menerima satu dos suntikan vaksin Covid-19 pada 5 September 2021 di Pusat Pemberian vaksin Covid-19 pada 5 September 2021. Dia kemudiannya ada mengadu sakit perut pada 19 September 2021 dan diberi rawatan di Hospital Baling.

Dr. Othman Warijo

“Namun begitu selepas 20 hari divaksin iaitu pada 25 September 2021, remaja berkenaan dibawa ke Hospital Baling kerana tidak sedarkan diri. Tahap kesihatannya cepat merudum dan kemudiannya disahkan meninggal dunia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambahnya, jenazah remaja itu telah dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar untuk dibedah siasat.

“Hasil bedah siasat mendapati arwah meninggal dunia akibat ruptured thoracic aneurysm dan tiada kaitan dengan suntikan vaksin Covid-19. Laporan penuh bedah siasat sedang disediakan,” katanya.

Tambahnya, JKN Kedah mengucapkan takziah kepada keluarga arwah di atas kehilangan tersebut.

“Jabatan ini ingin menasihati masyarakat umum supaya tidak mempercayai serta menyebarkan berita tidak disahkan dan mendapatkan maklumat sahih berkaitan Covid-19 serta vaksinasi,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here