Oleh RAHIMI MOHAMAD

IBU kepada pelajar yang rebah selepas pengambilan vaksin di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Encore, Klebang di Melaka mengakui anak bongsunya itu terlalu gementar ketika hadir menerima suntikan dos pertama, semalam.

Ulfa Amat Daris, 41, berkata, anaknya, Muhammad Azim Hassan, 13, sebenarnya hanya terlalu gemuruh ketika hadir menerima vaksin pada pukul 11 pagi itu sehingga menyebabkan dia longlai selepas disuntik dan bukannya berpunca daripada vaksin jenis Pfizer yang diterimanya.

“Jangan takut, vaksin tiada masalah malah tiga anak saya yang lain berumur 17, 19, dan 21 tahun juga sudah dapat vaksin masing-masing dan mereka semua baik sahaja cuma anak bongsu ini perasaan dia terlalu takut.

“Tolonglah jangan sebarkan cerita yang bukan-bukan, malah saya juga tidak sahu siapa yang merakamkan video berkenaan sehingga menimbulkan pelbagai dakwaan mengenai vaksin,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Bukit Duyong, hari ini.

Terdahulu, Timbalan Menteri Kesihatan I, Datuk Dr. Noor Azmi Ghazali dan Timbalan Pengarah Kesihatan negeri (Kesihatan Awam), Dr. Rusdi Abd. Rahmad mengunjungi keluarga berkenaan.

Video memaparkan remaja itu longlai selepas menerima suntikan vaksin Covid-19 tular sejak semalam sehingga menimbulkan pelbagai reaksi dan persepsi negatif dalam kalangan masyarakat.

Justeru, Ulfa berharap orang ramai segera menghentikan perkongsian video berkenaan yang hanya akan menjejaskan usaha kerajaan untuk memastikan keselamatan dan kesihatan kanak-kanak dan remaja di bawah Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) Remaja.

“Saya kecewa bila sampai ke tahap mengatakan anak saya sudah meninggal, itu semua tidak betul sampai anak mengadu rasa malu. Tolonglah hentikan sebar perkara-perkara begini.

“Vaksin ni sebenarnya ikhtiar kita untuk pastikan anak dilindungi daripada virus, malah saya akan pastikan dia terima dos kedua yang dijadual pada 21 Oktober ini,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here