SEKOLAH memerlukan pemimpin berdaya tahan yang boleh bersikap fleksibel, adaptif dan inovatif dalam menghadapi cabaran untuk memastikan para pelajar dapat meneruskan pembelajaran mereka, kata Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin.

Oleh itu katanya, satu daripada cabaran yang menguji kecekalan pemimpin berdaya tahan semasa pandemik COVID-19 ialah pelaksanaan pembelajaran jarak jauh yang meluas dan mereka perlu memastikan guru-guru mendapat latihan dalam strategi pembelajaran dalam talian.

Satu lagi cabaran ialah untuk memastikan pelajar tidak ketinggalan, katanya ketika melancarkan Persidangan Antarabangsa kedua mengenai Kepemimpinan dan Pengurusan Pendidikan 2021 (2nd ICELAM 2021) secara maya, hari ini.

“Kesediaan beberapa pelajar untuk bertanya soalan dianggap terhalang menerusi pembelajaran dalam talian, dan mereka yang tidak dapat mengikuti tahap perbincangan berisiko merasa tersisih dan hilang keyakinan.

“Di sinilah pemimpin yang berdaya tahan dapat membantu dan mencari jalan untuk mendapatkan maklum balas pelajar mengenai pengalaman pembelajaran mereka dan menyesuaikan penyampaian menerusi kaedah fizikal dan dalam talian,” katanya.

Sepanjang pandemik, Radzi berkata pihak berkepentingan dalam sektor pendidikan perlu menyesuaikan diri dengan perubahan kaedah pengajaran dan membantu kaedah baharu untuk pemindahan pengetahuan.

Beliau berkata guru perlu mengambil inisiatif dalam menyiapkan platform dalam talian dan menaik taraf peranti untuk penyiaran yang lancar, namun, kemampuan untuk membuat keputusan segera dalam operasi sekolah harian akan menjadi sama penting selari dengan pemulihan krisis dan dalam kebiasaan baharu.

 Radzi berkata semasa krisis, perubahan signifikan dalam masyarakat, organisasi dan individu telah membawa ketidaktentuan yang cukup besar ke dalam sistem konvensional yang perlu ditangani pemimpin berdaya tahan.

Beliau berkata pemimpin berdaya tahan akan mengambil peluang itu untuk berkembang dan menyesuaikan diri ketika negara memasuki fasa pemulihan serta memotivasikan pasukan mereka untuk bertahan dalam menghadapi kesukaran.

“Kepimpinan yang hebat memerlukan lebih banyak pengikut yang dipupuk oleh kepercayaan kerana ia menghasilkan kesan ketara dari segi pertumbuhan ekonomi dan nilai pemegang saham, meningkatkan kreativiti, kestabilan komuniti lebih kuat dan manfaat kesihatan yang lebih baik.

“Sifat berdaya tahan mempunyai peranan utama untuk dimainkan di sini, sekolah perlu yakin dalam struktur dan operasinya bagi membolehkan ia terus cekap untuk mengubah sekatan dasar dalam masa singkat sambil mengawasi kejayaan jangka panjang para pelajar,” katanya.

Radzi berkata adalah penting untuk semua guru dan pelajar menghargai pentingnya peranan mereka dan memupuk pemikiran seorang peneroka yang berdaya tahan dalam usaha mereka mencari pengetahuan.

Sementara itu, beliau berkata dengan pandemik COVID-19 yang memberi kesan kepada semua peringkat dalam sektor pendidikan, kementerian memuji usaha guru-guru dan pentadbir yang bersikap fleksibel dan kreatif ketika mengajar secara dalam dan luar talian.

Radzi berkata kerajaan dan pihak berkepentingan pendidikan juga perlu kekal bekerjasama dalam memastikan pelajar dapat terus belajar dan berkembang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here