PELBAGAI barang seludup termasuk kenderaan digunakan untuk aktiviti tersebut bernilai RM3.04 juta berjaya dirampas Batalion 7 Pasukan Gerakan Am (PGA7) Kuantan sepanjang tempoh dua minggu Op Benteng Covid-19 diadakan di sempadan Malaysia-Thailand di Kelantan.

Memetik laporan Sinar Harian, Pegawai Pemerintah Batalion 7 PGA (PGA7) Kuantan, Superintendan Azhari Nusi berkata, sejak mengambil alih tugas berkenaan pada 16 September lalu, pihaknya telah menahan 48 individu terlibat dengan aktiviti penyeludupan.

Katanya, kesemua individu ditahan adalah merupakan warga tempatan dan juga Thailand.

Beliau memberitahu demikian kepada pemberita di Markas Taktikal PGA Lubok Setol, Rantau Panjang, Kelantan hari ini.

Menurut Azhari, sepanjang tempoh operasi, seramai lapan orang pendatang asing tanpa izin (PATI) turut ditahan.

Malah katanya, sepanjang tempoh tersebut, kes yang berkait Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menjadi penyumbang tertinggi kepada nilai rampasan iaitu berjumlah RM1.027 juta.

Menurut beliau, penyumbang kedua nilai tertinggi ialah yang berkait dengan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) berjumlah RM1.004 juta.

“Pada pukul 4.30 semalam, kami berjaya menggagalkan cubaan menyeludup pelbagai jenis beras Siam dalam serbuan di Kampung Limau Purut.

“Nilai rampasan kesemua beras itu dianggarkan berjumlah RM11,000,” ujar beliau.

Azhari memberitahu, PGA akan terus memperketatkan kawalan sempadan dengan membuat pemantauan di setiap pangkalan haram sepanjang Sungai Golok bermula dari Rantau Panjang hingga ke Pengkalan Kubor, Tumpat bagi membendung aktiviti jenayah rentas sempadan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here