Oleh RIZQI ZABIDI

BEBERAPA kawasan di daerah Baling, Kuala Muda, Sik dan Yan dilanda banjir kilat malam tadi akibat hujan lebat sejak petang semalam.

Menurut kenyataan dikeluarkan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), daerah Baling merupakan kawasan paling banyak terjejas iaitu melibatkan 31 kampung antaranya Kampung Padang Cicar, Kampung Bendang dan Kampung Teluk Sanau yang terletak dalam Mukim Baling/Bongor serta Kampung Kuala Kedua, Kampung Batu 60 dan Kampung Chenerai di Mukim Siong.

Manakala di Kuala Muda pula terdapat sekurang-kurangnya 31 rumah di tiga buah kampung iaitu Kampung Cengai Sungai Ibor (lapan rumah), Kampung Sungai Bongkok (tiga rumah) dan Kampung Sungai Tok Pawang (20 rumah) dinaiki air.

Paras air di kedua-dua kawasan itu dianggarkan setinggi antara 0.3 meter dan 0.5 meter.

Sementara itu APM Daerah Sik memaklumkan, terdapat 11 individu dari dua keluarga terperangkap di Kampung Landai akibat arus banjir di rumah mereka.

Kejadian itu katanya, turut mengakibatkan dinding sebuah daripada rumah di kawasan itu runtuh akibat dirempuh arus banjir.

Beberapa gambar dan video mengenai kejadian itu turut tular di media sosial dengan paras air pada ketika ini dilaporkan telah pun surut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here