Oleh RAHIMI MOHAMAD

PARTI Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) sudah bertoleransi dan banyak berkorban hingga sanggup memberi jawatan Menteri Besar kepada UMNO di Johor dan Perak termasuk jawatan Perdana Menteri.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permas, Datuk Che Zakaria Mohd. Salleh berkata, jika semangat setiakawan tersebut tidak dihargai, maka wajar Bersatu dan Perikatan Nasional (PN) menentang UMNO di semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen, khususnya di Johor.

Malah, beliau menegaskan Bersatu juga tidak akan terhegeh-hegeh sekiranya UMNO tetap dengan pendirian tidak mahu bekerjasama dengan PN dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) nanti.

“Pada PRU-15 nanti, Bersatu akan bersama parti yang mahu bekerjasama dengan kita sahaja, kalau UMNO tidak mahu apakah daya. Kita harapkan gabungan Bersatu, PAS dan Gerakan dalam PN. Sebelum ini semua sudah kita lakukan atas semangat PN, apa lagi UMNO mahu.

“Kalau UMNO memilih untuk tidak bersama PN, kemungkinan besar undi Melayu akan berpecah, jadi terpulang kepada UMNO. Masalah tidak mahu bergabung dengan Bersatu dan PN ini kita lihat atas pengaruh ‘kluster mahkamah’ yang semakin terdesak.

“Saya lihat Perdana Menteri tiada masalah untuk bekerjasama tetapi kluster mahkamah ini yang buat hal atas kepentingan diri,” katanya ketika ditemui pada Program Jualan Amal di Permas Jaya, hari ini.

UMNO Bersatu Che Zakaria Mohd Salleh
Che Zakaria Mohd Salleh memberikan ayam, telur, gula dan sayur kepada orang ramai yang membeli empat barangan itu dengan harga RM10 pada Program Jualan Amal di Permas Jaya, Pasir Gudang, pada Selasa. – Gambar: Warta Rakyat

Jumaat lalu, Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Bersatu masih belum jelas dengan hala tuju UMNO sama ada akan terus bersama-sama dalam PRU-15 atau parti itu mempunyai pilihan lain.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, pihaknya bersedia dengan segala kemungkinan dan tidak mempunyai masalah untuk terus bekerjasama dengan UMNO dalam PRU-15 jika mereka memilih untuk bersama.

“Jika mereka sebahagian daripada kita, kita akan bekerjasama. Jika tidak, kita akan menentang mereka pada PRU akan datang. Ini adalah prinsip kita yang mana saya rasa ia sememangnya diterima oleh semua ahli Bersatu,” ujar Ahli Parlimen Pagoh itu.

Sementara itu, ujar Che Zakaria, Bersatu adalah parti paling ideal dan relevan dalam PRU-15 terutama kepada orang Melayu dan bumiputera untuk membuat pilihan sekaligus menggantikan UMNO.

“Bersatu konsisten dengan perjuangan asal penubuhannya iaitu menolak kleptokrasi dan amalan rasuah. Kita bukan sahaja mempertahankan hak dan kepentingan bumiputera tetapi semua kaum di negara ini.

“Jika mahu bekerjasama memikirkan penyelesaian masalah rakyat, mari kita duduk bersama-sama. Sebaliknya jika masih dengan perangai lama, mengejar projek, kekayaan dan mementingkan diri sendiri, ini kita perlu tolak,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here