Oleh WARTAWAN WARTA RAKYAT

KEMENTERIAN Kerja Raya (KKR) belum menerima permohonan rasmi berhubung cadangan pembinaan jambatan ketiga bagi menggantikan terowong dasar laut daripada Kerajaan Negeri Pulau Pinang setakat ini.

Sehubungan itu, Menterinya, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata, beliau tidak boleh mengulas lanjut berhubung cadangan tersebut buat masa ini.

Bagaimanapun jelasnya, sama seperti permohonan projek lain, cadangan pembinaan jambatan ketiga itu kelak perlu mematuhi syarat ditetapkan kementerian terbabit terutama daripada segi kajian awal untuk menentukan sama ada projek itu benar-benar diperlukan atau sebaliknya.

“Jika projek ini diperlukan, kajian juga perlu dibuat untuk melihat kesannya kepada masyarakat serta persekitaran selain kajian daripada segi kos efektif, kos manfaat, analisis dan sebagainya,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis Penyerahan Projek Menaik Taraf Laluan Persekutuan dan Perasmian Projek Naik Taraf Jambatan di Nibong Tebal, hari ini.

Fadillah mengulas mengenai kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow sebelum ini yang tidak menolak kemungkinan membina jambatan ketiga di negeri itu bagi menggantikan projek terowong dasar laut yang projeknya mencetuskan kontroversi ketika ini.

Bagaimanapun, Kon Yeow berkata, setakat ini kajian kebolehlaksanaan yang dilakukan oleh kontraktor Consortium Zenith Construction (CZC) adalah untuk projek terowong bawah dasar laut sahaja, bukannya untuk jambatan.

Mengulas lanjut, Fadillah berkata, daripada sudut peranan KKR, pihaknya akan memberi keutamaan terhadap aspek teknikal kebolehlaksaan projek jambatan ketiga tersebut sekiranya benar-benar mahu dilaksanakan khususnya dari sudut kesan kepada sosial dan persekitaran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here