Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SEBUAH syarikat dijatuhkan hukuman denda RM25,000 oleh Mahkamah Sesyen Johor Bahru hari ini kerana cuai sehingga mengakibatkan kemalangan maut seorang pekerja warga tempatan pada 4 Jun 2019.

Pengarah Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Johor, Husdin Che Amat berkata, hukuman itu dijatuhkan selepas Syarikat Bend Weld Engineering Sdn. Bhd. sebagai majikan mengaku bersalah atas pertuduhan itu.

“Keputusan Mahkamah Sesyen Johor Bahru hari ini adalah mengikut Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 erana gagal memastikan setakat yang praktik, keselamatan, kesihatan dan kebajikan semasa bekerja kepada semua pekerjanya.

“Syarikat Bend Weld Engineering Sdn Bhd sebagai majikan didapati gagal mengawal laluan keluar dan masuk tempat kerja sehingga mengakibatkan kemalangan maut seorang pekerja warganegara tempatan pada 4 Jun 2019.

“Mangsa yang berusia 45 tahun maut akibat tersepit di antara pagar automatik dan tiang dinding ketika hendak keluar dari kilang melalui pagar hadapan kilang,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Katanya, semasa perbicaraan pada 29 Julai lalu, pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan elemen-elemen pertuduhan dan dengan yang demikian suatu kes ’prima facie’ berjaya dibuktikan untuk kes itu.

Menurutnya, syarikat itu sebagai majikan pada sesi pembelaan telah mengaku bersalah selepas pertuduhan di bawah Seksyen 15(1) dibaca di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Johor Bahru, Ahmad Fuad Othman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here