Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SETELAH lima jam tidak jumpa jalan keluar, dua lelaki yang sesat ketika menjalankan aktiviti riadah dengan mendaki Gunung Pulai, Kulai ditemukan malam tadi.

Mangsa, Muhammad Syazwan Kamarulzzaman, 25 dan Muhammad Fadzrel Haziq Mohd. Farid, 16, berjaya ditemui pada pukul 10.15 di kawasan tersebut.

Komander Operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kulai, Pegawai Bomba Kanan II, Wan Mohd. Azrul Wan Mahamad Shaf”ii berkata, pihaknya menerima laporan berhubung kejadian itu jam 5.30 petang.

Katanya, operasi mencari dan menyelamat (SAR) dilakukan bagi mengesan kedua-dua mangsa tersebut membabitkan seramai lapan anggota BBP Kulai.

Pihak bomba melakukan operasi mecari dan menyelamat di sekitar kawasan Gunung Jerai dalam masa kira-kira lima jam

“Berdasarkan maklumat diterima daripada saudara mangsa, terdapat dua lelaki dewasa telah sesat ketika melakukan aktiviti mendaki gunung.

“Anggota bertindak menghubungi talian telefon mangsa bagi menjejaki lokasi semasa mereka tetapi rangkaian telefon tidak jelas.

“Operasi yang dijalankan akhirnya berjaya menemukan mangsa setelah lebih lima jam mencari kira-kira pukul 10.45 malam,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, kedua-dua mangsa dihantar ke Hospital Kulai dengan menggunakan Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) untuk mendapatkan pemeriksaan susulan.

Katanya, setelah memastikan keadaan selamat, operasi ditamatkan pukul 1.15 pagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here