Oleh RAHIMI MOHAMAD

TINDAKAN seorang lelaki yang degil dan pentingkan diri membawa padah apabila dia dikompaun kerana melanggar perintah kuarantin di rumah (HSO).

Lelaki berusia 20 tahun yang tinggal di Felda Bukit Aping Timur, di Kota Tinggi itu keluar ke kedai walaupun telah dipakaikan gelang berwarna putih.

Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Hussin Zamora berkata, polis mengeluarkan kompaun sebanyak RM5,000 kerana lelaki itu melanggar perintah HSO.

“Anggota Balai Polis Kuala Sedili bersama Team Taskforce Covid-19 Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Tinggi membuat pemantauan prosedur operasi standard (SOP) dan pemantauan ke atas orang kena HSO di Felda berkenaan. 

Seorang lelaki yang memakai gelang putih dan melanggar perintah HSO dikenakan kompaun RM5,000

“Tindakan diiambil selepas pihak polis menerima aduan awam menyatakan bahawa lelaki berkenaan keluar dengan memakai gelang putih dan berada di luar rumah serta dilihat berada di kedai berdekatan dengan rumahnya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Katanya, lelaki itu yang bekerja sendiri telah dikompaun di bawah Seksyen 22(b) Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Tambahnya orang ramai diingatkan supaya sentiasa mematuhi perintah SOP PKP dan mengehadkan pergerakan supaya dapat memutuskan penularan wabak Covid-19. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here