SIKAP remaja yang gemar meneroka pengalaman baharu termasuk adegan-adegan bercumbu di dalam drama Korea antara punca golongan itu terjebak dalam seks.

Malah, pemilikan gajet yang menyebabkan elemen-elemen seks berada dihujung jari memburukkan lagi keadaan sehingga ke tahap ketagihan. 

Pakar Psikologi Kaunseling Universiti Pendidikan Sultan Idris, Dr. Fauziah Mohd Saad berkata, selain media sosial, faktor persekitaran seperti orang sekeliling dan ekologi sesuatu kawasan boleh mempengaruhi mereka untuk lebih cenderung terhadap seks

“Dari sudut psikologi, remaja yang berumur belasan tahun merupakan seorang yang sedang mencari identiti diri sendiri,

“Jadi apabila mereka terpengaruh dengan perkara-perkara negatif, ianya akan memberi kesan kepada pemikiran dan emosi serta tingkah laku anak-anak.” katanya ketika dihubungi SatuBerita.

Beliau mengulas dapatan kajian Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang menunjukkan sembilan daripada 10 remaja perempuan mengaku mereka ketagih seks walaupun menyedari perbuatan itu melanggar nilai moral dan berdosa.

Dr. Fauziah berkata dalam hal ini  pengawasan ibu bapa adalah penting demi membendung masalah ini.

“Awasi dan hindari anak-anak daripada pelbagai aplikasi yang mendedahkan mereka kepada seks melalui atas talian dan sentiasa luangkan masa bersama mereka,” katanya. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here