ISU ujian lesen memandu tertunggak melibatkan 462,124 calon bagi semua jenis kelas kenderaan di seluruh negara dijangka selesai selewat-lewat penghujung Disember depan.

Justeru kata Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Bahagian Perancangan dan Operasi, Aedy Fadly Ramly, bagi menangani isu tersebut, pihaknya akan menambah sehingga 20 peratus bilangan penguji di semua 232 institut memandu (IM) seluruh negara.

Menurut beliau, setakat ini terdapat seramai 530 bilangan penguji dan akan ditambah 10 hingga 20 peratus lagi bagi melancarkan proses ujian calon tertunggak itu.

“Senarai calon setiap negeri telah dihantar ke ibu pejabat JPJ di Putrajaya bagi mengenalpasti bilangan penguji tambahan yang akan dihantar bersesuaian dengan kuota calon yang ada di Institut memandu terbabit,” katanya pada sidang media selepas melawat Institut Memandu Bitara, di Padang Midin, Kuala Terengganu, hari ini

Turut hadir ialah Pengarah JPJ Terengganu, Zulkarnain Yasin.

Selain itu, Aedy Fadly turut menyarankan agar setiap Institut Memandu memberi keutamaan kepada calon tertunggak yang disebabkan proses tergendala ekoran penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Sementara itu, beliau memberitahu, JPJ akan terus memantau pematuhan prosedur operasi standard (SOP) di semua Institut Memandu secara berkala mengikut Akta 342 (Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988).

Setakat ini katanya, hasil pemantauan dibuat khususnya di Terengganu, mendapati kebanyakan Institut Memandu beroperasi mengikut SOP ditetapkan.

“Pemantauan adalah untuk mengesan kes melibatkan penerimaan calon bukan warganegara, tidak mengemaskini senarai Sijil Kenderaan Institut Memandu (SKIM), pemasangan cermin gelap kenderaan serta gagal menyediakan senarai kenderaan ujian dan senarai petugas pada hari ujian,” jelas beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here