Oleh RAHIMI MOHAMAD

SEBANYAK 101 buah kapal dagang ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) sejak awal tahun ini ekoran melakukan kesalahan berlabuh secara haram di perairan Johor.

Pengarah Maritim Malaysia Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, daripada jumlah itu, sebanyak 83 buah kapal ditahan menerusi operasi Jangkar Haram melibatkan kawasan di Tompok Utara, perairan Johor timur.

Beliau berkata, menerusi operasi itu, 36 kes masih dalam siasatan dan proses pertuduhan, manakala 47 kes lagi telah dituduh dengan denda dan kompaun dikenakan kira-kira RM1.3 juta serta sebanyak RM1.7 juta bon jaminan dibayar.

Maritim Johor melakukan pemeriksaan terhadap sebuah kapal yang melakukan aktiviti pemindahan minyak secara haram di kawasan Tompok Utara, Kota Tinggi

“Kawasan Tompok Utara menjadi tumpuan kegiatan kapal terbabit kerana kedudukannya yang strategik di pintu masuk Timur-Barat perairan negeri selain kedudukan geografinya yang mempunyai kedalaman 60 meter sesuai untuk kapal berlabuh.

“Antara alasan mereka berikan tidak tahu sudah berada di perairan negara dan tidak sedar dengan undang-undang di laut di negeri ini.

“Ada juga kapal yang enggan memberi kerjasama ketika pemeriksaan hendak dijalankan, maka kita terpaksa membuat ‘force boarding’,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Maritim Johor, Johor Bahru, hari ini.

Jelasnya, daripada jumlah kapal yang ditahan, kapal berdaftar dari Singapura paling banyak ditahan iaitu sebanyak 30 buah, diikuti Indonesia (12), Malaysia (9), Greece (8) dan Hong Kong.

Nurul Hizam (dua kiri) menunjukkan perairan Johor timur yang sering diceroboh kapal dagang asing terutama berlabuh tanpa kebenara Jabatan Laut Malaysia, selepas sidang akhbar di Ibu Pejabat Maritim Negeri Johor, Johor Bahru, hari ini

Katanya, kes terbaharu yang dilaporkan membabitkan penahanan dua buah kapal tangki yang sedang melakukan aktiviti pemindahan minyak secara haram di kawasan perairan Johor Timur.

Malah Nurul Hizam berkata, salah sebuah kapal tangki terbabit baru sahaja selesai kes perbicaraan bagi kesalahan bersauh tanpa kebenaran.

“Kapal tangki berdaftar di Mongolia itu dikendalikan lapan kru warga Indonesia berusia 23 hingga 66 tahun yang ditahan 31 Ogos lalu kerana bersauh tanpa kebenaran dan didenda sebanyak RM50,000.

“Pemindahan itu turut melibatkan sebuah kapal tangki dari Panama yang dikendalikan 25 kru daripada Indonesia, Ukraine, Georgia dan Rusia berusia antara 23 hingga 53 tahun,” katanya.

Sementara itu, kata beliau, keberkesan penguatkuasaan mencatatkan penurunan jumlah kapal berlabuh secara haram dan operasi Jangkar Haram akan diteruskan hingga pematuhan mencapai 100 peratus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here