Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

PERUNTUKAN Khas Perdana Menteri akan diberi nilai peruntukan yang sama kepada semua ahli Parimen kerajaan dan pembangkang bagi tempoh empat bulan terakhir tahun ini.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas) Datuk Mastura Mohd. Yazid berkata, langkah itu selaras dengan komitmen Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk melaksanakan transformasi Parlimen.

Semasa menggulung perbahasan Usul Menjunjung Kasih Titah Diraja pada persidangan Dewan Rakyat semalam, Mastura berkata, Peruntukan Khas Perdana Menteri untuk kawasan Parlimen sebenarnya hanya sebagai penambah dan pelengkap kepada peruntukan yang disediakan oleh kerajaan di bawah Rancangan Malaysia Lima Tahun.

Penyediaan Peruntukan Kawasan Parlimen kepada ahli-ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang dengan nilai yang berbeza sebelum ini adalah mengikut dasar sedia ada yang terdahulu dan juga bergantung kepada kemampuan dan kedudukan semasa kewangan kerajaan, katanya.

Semasa sesi perbahasan, beberapa ahli Parlimen termasuk Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (Bebas-Muar), Datuk Mohd. Azis Jamman (Warisan-Sepanggar) dan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (BN-Padang Rengas) mencadangkan peruntukan perlu disalurkan secara sama rata kepada semua ahli Parlimen.

Mengulas mengenai Bantuan Khas Pengurusan Kematian Covid-19, Mastura berkata sehingga 17 September lalu, seramai 4,274 waris telah menerima bantuan RM5,000 itu dengan jumlah keseluruhan bantuan RM21.37 juta.

Beliau berkata, daripada 6,248 permohonan yang diterima, 12 permohonan didapati tidak layak atau ditolak kerana bukan kematian Covid-19 manakala baki 1,962 sedang diproses termasuk verifikasi status warganegara dengan Jabatan Pendaftaran Negara dan semakan data kematian Covid-19 oleh pemohon dengan data kematian Covid-19 Kementerian Kesihatan.

“NADMA sentiasa menambah baik proses berkaitan bagi memastikan permohonan yang layak akan menerima bantuan dalam tempoh 30 hari bekerja melalui akses sistem myID JPN dan akses portal data kematian Covid-19 KKM Putrajaya.

“Terkini, proses kelulusan dipercepatkan lagi dengan hanya mengambil kira dokumen yang dikemukakan oleh pihak hospital yang mengesahkan kematian akibat Covid-19 dan sijil kematian daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN),” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here