Oleh MOHD LAZIM ENDUT

SEBANYAK RM13.2 juta diperuntukkan kerajaan negeri Terengganu bagi menaja 29 orang pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 melanjutkan pengajian ke universiti luar negara, khususnya di Jordan dan United Kingdom (UK) pada tahun ini.

Kesemua pelajar tersebut yang berjaya melanjutkan pelajaran ke universiti luar negara telah mendapat tajaan Biasiswa Skim Pelajar Cemerlang Yayasan Terengganu.

Menurut Pengarah Yayasan Terengganu (YT), Datuk Mohd Azmi Mohamad Daham, mereka yang mendapat biasiswa berkenaan terdiri daripada 10 pelajar perubatan membabitkan tajaan RM7.9 juta di mana setiap pelajar dibiayai RM790,000 sepanjang enam tahun pengajian.

Menurut beliau, seramai 14 pelajar dalam bidang pengajian Islam pula menerima tajaan RM1.9 juta untuk tempoh empat tahun dan setiap pelajar menerima tajaan RM133,000.

pelajar terengganu
MOHD AZMI MOHAMAD DAHAM

Turut menerima tajaan katanya, tiga pelajar bidang pergigian sebanyak RM1.7 juta di mana setiap pelajar menerima RM560,000.

Beliau berkata, kesemua 27 pelajar itu bakal menyambung pengajian masing-masing di pelbagai universiti di Jordan manakala dua lagi pelajar akan ke United Kingdom.

Katanya, seorang pelajar bakal menyambung pelajaran di Imperial College of London dalam bidang fizik di mana jumlah pembiayaan bagi pengajian tersebut ialah RM1.14 juta selama empat tahun.

“Seorang lagi pelajar bidang kejuruteraan mekanikal di University of Manchester menerima pembiayaan biasiswa RM630,000 bagi pengajian selama tiga tahun,” katanya ketika dihubungi media hari ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here