MALAYSIA sedang dalam usaha membangunkan pusat penyelidikan vaksin khusus untuk COVID-19 dan mengumpul pakar bersasar bagi langkah kesiapsiagaan menghadapi penyakit berjangkit lain.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, sebagai contoh, vaksin untuk kolera sudah memasuki fasa ujian klinikal.

“Jika Malaysia mampu menghasilkan vaksin sendiri, ia sekali gus dapat menyelesaikan pelbagai kemelut berkaitan program vaksinasi sekarang termasuklah isu kekurangan bekalan, kos harga vaksin yang meningkat dan jadual penghantaran yang tidak menentu disebabkan kebergantungan dari negara pengeluar,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong bagi kementeriannya dalam sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Dr Adham menambah, syarikat Pharmaniaga LifeSciences Sdn Bhd, sebuah anak syarikat berkaitan kerajaan (GLC), sudah memulakan program pembangunan vaksin pada 2018 dengan mewujudkan kilang pembotolan vaksin pertama bagi mengimbangi kebergantungan negara kepada produk import.

“Dengan keperluan vaksin COVID-19, Pharmaniaga sudah membuat perubahan kepada kilang berkenaan dari segi aktiviti Sterile Small Volume Injectibles (SSVI) kepada pengilangan ‘fill and finish’ bagi mempercepatkan penghasilan vaksin COVID-19,” katanya.

Beliau memberitahu, kerajaan juga sedang membangunkan satu laman sesawang khas bagi membolehkan penerima lengkap dua dos vaksin COVID-19 mencetak terus sijil vaksinasi mereka.

Dr Adham berkata, kemudahan ini akan dapat membantu khususnya warga emas atau golongan yang tiada telefon pintar untuk mendapatkan sijil vaksinasi secara bercetak dan boleh dibawa ke mana-mana.

“Setiap individu yang sudah menerima dos lengkap melalui Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), akan menerima sijil digital vaksinasi dalam aplikasi MySejahtera.

“Sijil digital vaksinasi terkini mempunyai kod QR melalui teknologi blockchain, yang boleh diimbas menggunakan aplikasi pengesahan bagi menjamin ketulenan sijil itu,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here