KEMENTERIAN Pengajian Tinggi (KPT) menjelaskan bahawa kajian kesan tekanan psikologi dalam kalangan mahasiswa berikutan pandemik COVID-19 tidak hanya bersandarkan faktor pembelajaran secara maya.

Timbalan Menterinya, Datuk Dr Ahmad Masrizal Muhammad berkata, kajian yang dikendalikan oleh dua agensi itu turut mengambil kira beberapa faktor masalah lain dalam situasi masing-masing.

Beliau menambah, kajian membabitkan lebih 24,000 penuntut institusi pengajian tinggi berkenaan belum tamat dan akan terus dijalankan bagi memantau perkembangan semasa.

“Kajian mengenai tekanan dalam kalangan mahasiswa ini belum tamat dan ia bukan hanya mengambil kira faktor pembelajaran secara dalam talian.

“Sebaliknya, ia turut terkait dengan masalah lain dalam situasi konteks masing-masing. Kita akan mengeluarkan satu dapatan yang lebih menyeluruh bila (kajian ini) selesai sepenuhnya kelak, dengan mengambil kira kesan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 1.0 dan 2.0,” katanya dalam sesi soal jawab lisan sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Hari ini, Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya (KMUM) mempertikaikan kajian yang dilakukan Jabatan Pengajian Tinggi (JPT) dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), menggesa laporan soal kajian melibatkan 24,562 pelajar universiti itu dikeluarkan untuk penelitian awam.

Menurut KMUM, kenyataan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad pada 20 September di Dewan Rakyat yang mengatakan majoriti pelajar tidak tertekan menjalani pengajian dalam talian itu menimbulkan beberapa persoalan.

“Beberapa soalan kritikal yang masih belum dijawab seperti metodologi apakah yang digunapakai bagi kajian tersebut? Siapakah respondennya? Adakah mereka mahasiswa yang menjalani pengajian di rumah ataupun di kampus?”

“Adakah mereka datang daripada golongan B40 atau yang lebih berkemampuan? Adakah kajian yang melibatkan seramai 24,562 orang mahasiswa ini sudah memadai untuk mewakili seluruh mahasiswa di Malaysia?

“Persoalan ini tidak akan terjawab melainkan sebuah laporan soal selidik yang lengkap dikeluarkan untuk penelitian awam,” katanya KMUM dalam satu kenyataan.

Menurut KMUM, jika kajian tersebut menunjukkan 78.4 peratus mahasiswa tidak berasa tertekan, justeru bagaimana pula situasi baki peratusan itu yang tidak boleh diketepikan.

Jelas KMUM, walaupun hanya seorang pelajar universiti mengalami tekanan, ia sudah mencukupi bagi pihak berkaitan untuk memberikan perhatian kepada kesihatan emosi dan mental dalam kalangan mahasiswa.

Berhubung sesi akademik baharu yang akan bermula tidak lama lagi, KMUM menggesa agar pelan kontigensi dan polisi berkaitan disegerakan pelaksanaannya.

“Adanya kes bunuh diri yang tidak diingini dalam kalangan mahasiswa baru-baru ini menjadi indikator bahawa isu ini adalah isu yang menekan dan penting.

“Pengalaman mahasiswa menjalani mod pengajian dalam talian amat bergantung kepada pelbagai faktor seperti fasiliti, ketercapaian sambungan internet, dan suasana sekitar,” kata kenyataan itu.

Kata KMUM, pelajar universiti yang tidak mempunyai peranti digital dan internet stabil masih bergelut untuk menyesuaikan diri mereka dengan norma baru ketika ini selain masalah penginapan terus menjadi isu kerana wujud ketidaktentuan yang memberi kesan kepada keputusan mereka sama ada untuk menyewa rumah di sekitar kampus ataupun tidak.

“Permasalahan ini semua menyumbang secara tidak langsung kepada kesihatan mental mahasiswa yang sekali lagi kami tegaskan, perlu diberi perhatian secukupnya,” kata KMUM.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here