MOHD LAZIM ENDUT

PROGRAM penerangan, motivasi dan kefahaman yang diberikan kepada guru-guru menyebabkan jumlah golongan tersebut yang menolak untuk menerima suntikan vaksin Covid-19 atau anti vaksin di Terengganu semakin berkurangan.

Menurut Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (JPNT), Salim Ab Ghani, sejak berita lebih 100 guru di negeri ini menolak vaksin dilaporkan, sudah ada guru daripada golongan berkenaan mula terbuka hati untuk menerima vaksin.

Namun katanya, data terkini baki guru yang masih berkeras menolak vaksin masih belum diperoleh.

Menurut beliau, JPNT sentiasa memberi peluang kepada mereka dan sekiranya ingin divaksin, boleh pergi ke pusat pemberian vaksin (PPV) pada bila-bila masa sahaja secara walk-in.

“Kita sentiasa mengalu-alukan kerjasama daripada guru terbabit,” ujarnya kepada media apabila ditanya perkembangan terkini mengenai guru yang menolak vaksin di Terengganu selepas meninjau proses pemberian vaksin Covid-19 kepada pelajar di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu hari ini.

Sementara itu, Salim memberitahu, sehingga ini semua sekolah yang terbabit di negeri ini sudah bersedia memulakan sesi persekolahan secara bersemuka pada 3 Oktober depan.

Katanya, dianggarkan 17,000 pelajar Tingkatan Lima dan 2,000 pelajar Tingkatan Enam akan memulakan sesi pembelajaran secara bersemuka nanti.

“Sekiranya ada ibu bapa yang masih keberatan untuk membenarkan anak-anak ke sekolah secara fizikal, terpulang kepada mereka dan ia tidak menjadi kesalahan disiplin.

“Bagaimanapun, ibu bapa perlu menyerahkan surat makluman sebagai rekod sekolah,” jelas beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here