PERDANA Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah meluluskan peruntukan sebanyak RM1 juta bagi kerja-kerja pengukuhan dan penstabilan Tebing Sungai Kemensah serta lain-lain kerja yang berkaitan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datuk Dr. Abd. Latiff Ahmad berkata, peruntukan itu adalah daripada Kum;pulan Wang Amanah Bantuan Bencana Negara (KWABBN) yang diurus oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA).

‘’Ia akan digunakan untuk penyediaan laluan masuk, penyediaan platform jentera dan pemasangan cerucuk keping sepanjang 200 meter untuk mengelakkan kerosakan harta benda penduduk yang tinggal berhampiran sungai tersebut,’’ katanya dalam kenyataan hari ini.

PAda 17 September lalu, kejadian tanah runtuh yang berlaku di Jalan Kemensah Heigjts dipercayai akibat aliran air bawah tanah menyebabkan struktur tanah menggelongsor dan menyekat aliran sungai di bawah bukit daripada terus mengalirkan pergerakan aliran air bawah tanah dan telah mengakibatkan 27 buah rumah terjejas.

Dr. Latiff berkata, kerja-kerja perlu dilakukan bagi membaik pulih aliran dan tebing sungai mengurangkan risiko pergerakan tanah ke atas lot-lot unit kediaman di kawasan bersebelahan.

‘’Kajian penilaian dan tindakan ini diselaras secara bersama oleh Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia dan Cawangan Kejuruteraan Cerun JKR,’’ katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here