SEBANYAK 49 notis masing-masing 37 notis Pengesahan Maklumat Barangan/ Perkhidmatan (NPMB) dan 12 notis bertulis (NB) dikeluarkan kepada penternak, pemborong dan peniaga ayam di Pulau Pinang.

Notis tersebut dikeluarkan Pejabat Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (PPDNHEP) Pulau Pinang susulan kenaikan harga ayam sehingga RM10.50 sekilogram yang dilaporkan pengguna sejak beberapa minggu lalu.

Pengarah PPDNHEP Pulau Pinang, Mohd. Ridzuan Ab. Ghapar berkata, para peniaga diberikan tempoh lima hari bagi notis NB dan dua hari bagi notis NPMB untuk membekalkan maklumat berhuhung kenaikan harga ayam itu untuk dianalisis pihaknya.

Menurut beliau, analisis itu bagi membolehkan pihaknya mengenal pasti punca kenaikan harga sekali gus memastikan ia bukan disebabkan tindakan cuba mendapatkan keuntungan yang tidak munasabah. 

“Kita telah menjalankan pemeriksaan dan pemantauan untuk mengenal pasti punca kenaikan harga ayam di sekitar pasar awam di negeri ini.

“Pemeriksaan dan pemantauan turut dijalankan oleh Seksyen Penguat Kuasa PPDNHEP Pulau Pinang ke atas rantaian pembekalan ayam yang melibatkan penternak, pemborong dan peniaga di negeri ini.

“Mana-mana pihak yang didapati cuba mendapatkan keuntungan yang tidak munasabah akan dikenakan tindakan tegas dibawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Tambah Mohd. Ridzuan, pihaknya turut mengadakan sesi libat urus bersama penternak, pemborong dan peniaga bagi membantu menstabilkan harga ayam diperingkat rantaian pembekalan serta di pasar awam.

Hasil perbincangan di semua peringkat yang terlibat jelas beliau, harga ayam di seluruh negeri menunjukkan penurunan selaras dengan komitmen kementerian dan penternak serta pemborong supaya peruncit boleh menjual ayam pada harga RM9.50 sekilo dipasar awam.

Dalam perkembangan lain, beliau memaklumkan, pihaknya juga telah menjalankan pemeriksaan ke atas 222 premis perniagaan di seluruh Pulau Pinang bagi memantau pematuhan harga maksimum Kit Ujian Pantas Antigen Covid-19 (ujian sendiri) sejak 5 September lalu.

Jelasnya, pemeriksaan itu bagi memastikan peniaga mematuhi harga siling kit ujian sendiri Covid-19 itu iaitu RM16 di peringkat borong dan RM19.90 di peringkat runcit. 

“Hasil pemeriksaan mendapati ada peniaga runcit di sekitar Seberang Jaya mampu menawarkan kit ujian sendiri itu pada harga RM16.50 sekotak,” katanya.

Tambah beliau, pihaknya menasihatkan peniaga supaya berhemah serta beretika dalam perniagaan dengan menangani isu harga ayam serta mematuhi harga maksimum kit ujian sendiri Covid-19 yang ditetapkan kerajaan bagi memutuskan rantaian Covid-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here