Oleh RAHIMI MOHAMAD

PELBAGAI jenis dadah seberat 1,765 kilogram (kg) dan 3,717 liter dianggarkan bernilai RM28.91 juta akan dilupuskan polis setelah kes berkaitan berjaya diselesaikan termasuk membawa pesalah ke muka pengadilan.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, kesemua dadah yang dilupuskan itu merupakan barang rampasan bagi 17,535 kes yang direkodkan antara tahun 2000 sehingga tahun lalu.

“Pada tahun lalu, Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Johor telah melupuskan pelbagai jenis dadah yang dirampas iaitu 877.4kg dan 251.63 liter dianggarkan bernilai RM14.6 juta melibatkan 3,844 kes yang selesai.

“Hari ini, JSJN Johor sekali lagi akan melupuskan pelbagai jenis dadah sebanyak 1.765kg dan 3,717 liter yang dianggarkan bernilai RM28.91 juta,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor hari ini.

Antara dadah yang dirampas dan dimusnahkan sebelum dihantar ke Pusat Kualiti Alam, Bukit Pelandok, Negeri Sembilan

Antara dadah yang dilupuskan adalah heroin sebanyak 191.3kg, kanabis (84.7kg), ketamin (24.5kg), methamphetamine (92.3kg) dan methylenedioxy methamphetamine (48.3kg) selain pelbagai jenis dadah lain seberat 1.32 tan serta 3,717 liter.

Ayob Khan berkata, semua dadah dirampas akan dilupus dan dimusnahkan mengikut prosedur pelupusan barang kes yang ditetapkan serta akan dihantar ke Pusat Kualiti Alam di Bukit Pelandok, Negeri Sembilan untuk dilupuskan menggunakan kaedah pelupusan secara insinerator.

Dalam pada itu, katanya, Polis Johor merekodkan jumlah tangkapan tertinggi dalam usaha membanteras jenayah dadah apabila menahan seramai 18,837 orang tangkapan pada tahun lalu sekali gus menjadi kontinjen tertinggi.

Kata beliau, daripada jumlah itu, sebanyak 8,390 kes adalah bagi kesalahan memiliki dan membekal dadah selain tangkapan yang dibuat turut melibatkan 15 sindiket yang berjaya ditumpas pada tahun lalu.

“Untuk tahun lepas kita telah buat tangkapan membabitkan seramai 18,837 yang mana jumlah tertinggi antara kontinjen. Daripada jumlah itu, bagi kesalahan memiliki dan membekal adalah sebanyak 8,390.

“Tahun ini pula tangkapan setakat ini sahaja adalah 9,506 individu dan daripada jumlah itu 5,016 adalah bagi kesalahan memiliki dan membekal dadah.

“Jadi, kita lihat daripada peratusan kes yang dituduh juga telah meningkat. Pada tahun ini setakat September, sebanyak 70 peratus kes sudah dituduh di mahkamah membabitkan 16 buah sindiket,” katanya.

Antara dadah yang dilupuskan adalah heroin, kanabis, ketamin, methamphetamine dan methylenedioxy methamphetamine selain pelbagai jenis dadah lain

Ayob Khan berkata, peratus kes yang dituduh itu mencatatkan peningkatan berbanding 51 peratus pada tahun lalu.

Katanya, statistik ini menunjukkan kesungguhan Kontinjen Johor dalam memerangi jenayah dadah hingga memastikan suspek dihadapkan ke muka pengadilan.

“Kes dadah ini melibatkan tempoh masa yang panjang, bukan tangkap hari ini dan esok sudah boleh dituduh. Untuk menyelesaikan kes ini, mungkin makan masa bertahun-tahun,” katanya.

Sejak Januari lalu, sebanyak 10.91 tan pelbagai jenis dadah dianggarkan bernilai RM352 juta telah dirampas. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here