Oleh MOHD LAZIM ENDUT

POLIS menahan tujuh lelaki serta merampas 112 liter ubat batuk dan 1.84 tan daun ketum bernilai kesuruhan RM73,400 dalam dua serbuan berasingan di Kampung Chenerai, Alor Pasir, Jeram Perdah dan Kampung Binjai Manis, Ketereh, Kota Bharu, semalam.

Menurut Ketua Polis Daerah Pasir Mas, Asisten Komisioner Mohd Nasaruddin M Nasir, dalam serbuan pertama yang dilakukan di Kampung Chenerai, polis menahan seorang lelaki dan merampas 112 liter ubat batuk bernilai RM9,000.

Menurut beliau, serbuan dilakukan pada pukul 10 malam dan semasa pemeriksaan ke atas tubuh suspek yang bekerja sebagai buruh, polis menemui kunci rumah di dalam poket seluar yang dipakai lelaki itu.

“Setelah suspek membuka pintu rumah tersebut dan apabila pemeriksaan lanjut dilakukan, polis menemui tujuh kotak mengandungi ubat batuk di ruang tamu rumah berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan kepada media petang ini.

Mohd Nasaruddin memberitahu, setelah soal siasat ke atas suspek, lelaki itu mengakui barangan tersebut miliknya dan diperoleh daripada seorang lelaki yang dikenali sebagai Heri yang tinggal di Kampung Gelang Mas.

Tmbah beliau, pemeriksaan juga mendapati lelaki itu negatif dadah, tetapi mempunyai rekod jenayah lampau berkaitan dadah.

Ekoran tangkapan pertama itu katanya, polis terus melakukan serbuan kedua di Kampung Manis, Ketereh, Kota Bharu pada pukul 12.30 tengah malam.

“Dalam serbuan kedua itu, polis merampas 1.84 tan daun ketum bernilai RM64,400 dan enam lagi suspek berusia 18 hingga 58 tahun ditahan untuk membantu siasatan,” jelasnya.

Menurut beliau, seorang suspek berusia 29 tahun mengaku kesemua daun ketum itu miliknya dan mendapat bekalan daripada seorang lelaki dikenali dengan panggilan Mamat yang tinggal di Jertih, Terengganu.

Ujarnya, lima suspek yang ditahan itu bekerja sebagai penjaga daun ketum di premis tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here