Oleh RAHIMI MOHAMAD

SERAMAI 563 guru di negeri ini masih menolak untuk divaksin dengan majoriti daripada mereka memberi alasan faktor kesihatan termasuk sedang hamil.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Penerangan, Warisan dan Budaya Johor, Mazlan Bujang berkata, majoriti mereka adalah guru wanita yang ada antaranya bimbang suntikan akan menjejaskan kandungan.

“Ada guru wanita yang hamil bimbang suntikan itu akan memberi kesan dan kita tidak paksa mereka. Guru wanita berkenaan kata lepas bersalin akan ambil suntikan vaksin dan mereka bukan anti vaksin.

“Namun daripada jumlah 563 ini terdapat kira-kira 200 guru yang enggan divaksin tanpa mempunyai masalah kesihatan,” katanya sempena Program Imunisasi Kebangsaan Bagi Vaksinasi Pelajar Sekolah Negeri Johor di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Daya, Johor Bahru, hari ini.

Sebelum ini, Jabatan Pendidikan Negeri Johor (JPNJ) mendedahkan seramai 779 guru di Johor dilaporkan menolak untuk divaksinasi dan mereka memberi alasan membuat kuputusan tersebut kerana ragu dengan vaksin.

Susulan itu Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengadakan pertemuan dengan mereka bagi mencari penyelesaian di Bangunan Sultan Ibrahim, Bukit Timbalan, Johor Bahru pada 27 Ogos lalu.

Mengulas lanjut, Mazlan berkata, bagi 200 guru itu yang masih ingkar dan menolak untuk divaksin, pihaknya menyerahkan perkara berkenaan kepada Kementerian Pendidikan untuk sebarang tindakan.

Namun katanya, pendekatan berhemah dengan memberi penjelasan dan penerangan berkenaan vaksinasi akan terus dilakukan dalam usaha memberi kefahaman yang jelas kepada mereka.

Beliau berkata, jumlah keseluruhan guru yang enggan divaksin itu amat kecil iaitu kira-kira satu peratus daripada 48,000 guru yang terdapat di negeri ini.

Dalam pada itu, beliau menjunjung kasih dengan keprihatinan Tunku Ismail sanggup bertemu guru-guru yang enggan divaksin itu.

“Kita lihat selepas perjumpaan bersama Tunku Ismail jumlah berkurangan yang menampakkan kesannya.

Tunku Ismail semasa pertemuan itu berkongsi pengalaman, suasana dan memberitahu persepsi awal baginda sendiri.

“Tunku Ismail rasakan persepsi awalnya bahawa vaksin ini sesuatu yang baharu, merasakan gementar dan perkara baru risau baik atau tidak tetapi akhirnya setelah divaksin tiasa masalah,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here