DAKWAAN seorang pakar kesihatan kanak-kanak bahawa harga vaksin COVID-19 yang diperoleh Malaysia menjadi mahal kerana amalan kronisme adalah tidak benar.

Penasihat Khas Menteri Kesihatan, Dimishtra Steven Sittampalam berkata, Malaysia tidak menggunakan orang tengah untuk mendapatkan vaksin.

Sebaliknya, menurut beliau, semua urusan perolehan vaksin dibuat secara terus dengan syarikat farmaseutikal yang menghasilkan vaksin berkenaan.

“Ketika Malaysia berunding dengan Moderna, ia dibuat secara terus dengan Moderna Inc, sama seperti dilakukan dengan Pfizer.

“Harga (vaksin Moderna) yang diberikan kepada kita jauh lebih mahal berbanding Pfizer, yang memiliki profil mRNA sama.

“Setakat ini, kita sudah membeli 44 juta dos vaksin Pfizer,” katanya dalam ciapan Twitter, hari ini.

Dimishtra menjawab ciapan pakar pediatrik, Datuk Dr Musa Mohd Nordin yang mendakwa harga vaksin Moderna adalah mampu milik, namun menjadi mahal kerana wujud kronisme dalam transaksi rantaian bekalan vaksin COVID-19 itu.

Beliau menambah, harga am vaksin COVID-19 boleh diperoleh secara dalam talian dan semua pihak maklum harga vaksin Moderna adalah paling mahal.

“Semua kontrak (pembelian vaksin COVID-19 Malaysia) sudah didedahkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang merangkumi Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang.

“Mereka (Ahli PAC) berpuas hati dengan kontrak berkenaan,” katanya.

Pada masa sama, Ahli Parlimen Permatang Pauh yang juga Ahli PAC, Nurul Izzah Anwar turut menjawab dakwaan Dr Musa dengan menegaskan, jawatankuasa itu berpuas hati dengan proses perolehan vaksin COVID-19.

“Terdapat merit terhadap pemilihan portfolio vaksin. Anda boleh membacanya dalam laporan PAC akan datang, insya-Allah.

“Kami perlu mengambil kira faktor syarikat farmaseutikal gergasi yang gemar mengenakan NDA (perjanjian kerahsiaan),” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here