PENASIHAT DAP, Lim Kit Siang berharap Parti Warisan Sabah (Warisan), Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) dan Parti Ikatan Demokratik Bersatu (Muda) menyokong dan menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik dengan kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menurut beliau, langkah itu adalah untuk masa depan yang lebih baik bagi semua rakyat Malaysia.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu menjelaskan, MoU berkenaan tidak bermaksud tiada lagi blok pembangkang di Parlimen kerana Ahli Parlimen DAP dan Pakatan Harapan (PH) akan terus bersuara dan mengangkat agenda keadilan, kebebasan, kemajuan dan perpaduan seperti biasa yang mereka lakukan selama ini.

“Kami ingin memenuhi Impian Malaysia, untuk negara ini menjadi sebuah negara hebat bertaraf dunia dan untuk menunaikan hasrat Bapa Malaysia, Tunku Abdul Rahman agar Malaysia menjadi ‘sinar cahaya dalam dunia yang kelam dan terganggu’.

“Pun begitu, rakyat Malaysia, tanpa mengira etnik, agama, wilayah atau politik, perlu memastikan bahawa Mou yang ditandatangani antara Ismail Sabri dan pemimpin PH memberikan peluang bersejarah untuk menetapkan semula hala tuju negara ini ke arah pemulihan ekonomi dan sosial dalam era pasca Covid-19 selain menyelamatkan Malaysia,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Kit Siang juga memberi jaminan bahawa DAP dan PH akan melakukan yang terbaik untuk menghormati janji yang termaktub dalam MOU Transformasi dan Kestabilan Politik.

Beliau memberitahu, semua pihak tidak boleh membiarkan wabak Covid-19 terus berlanjutan dengan meninggalkan kerosakan terhadap kehidupan dan mata pencarian rakyat Malaysia, mengakibatkan lebih dua juta kes jangkitan Covid-19 dan mengorbankan lebih 22,000 dalam tempoh 21 bulan lalu.

“Semalam, pada Hari Malaysia ke-58, sebanyak 345 kes kematian Covid-19 direkodkan, menjadikan Malaysia sebagai negara ke-5 di dunia dengan jumlah kes kematian akibat Covid-19 tertinggi selepas Amerika Syarikat (1,291), Rusia (794), Brazil (600) dan Iran (453),” jelasnya.

Kit Siang berkata, purata kes jangkitan Covid-19 sepanjang 18 hari lalu adalah melebihi 19,000 kes dan purata kes kematian akibat Covid-19 untuk tempoh yang sama adalah sebanyak 330 kes.

Beliau menambah, memandangkan tempoh inkubasi koronovirus adalah selama 14 hari, perlu ditekankan bahawa purata kes kematian akibat Covid-19 sepanjang empat hari lalu adalah sebanyak 411 kes.

“Dengan peningkatan kadar kes jangkitan Covid-19 dan kematian akibat Covid-19 ini, adakah kita akan mengumpulkan lebih lebih tiga juta kes jangkitan Covid-19 dan 30,000 kematian akibat Covid-19 pada akhir Oktober depan?

“Menurut laman web Our World in Data, kita adalah negara teratas pada 15 September dengan ‘kes kematian akibat Covid-19 per sejuta penduduk’ tertinggi, bukan hanya di rantau ASEAN, malah turut menewaskan Indonesia, Filipina, Thailand, Myanmar dan Vietnam, kita juga menewaskan negara-negara besar yang lain seperti China, India, Jepun, Korea Selatan, Amerika Syarikat, United Kingdom, Iran, Turki, Brazil dan Mexico.

“Inilah sebabnya mengapa gencatan senjata politik mesti dilaksanakan dalam tempoh 10 hingga 18 bulan dari sekarang untuk menyatukan rakyat Malaysia supaya mereka dapat memberikan tumpuan tidak berbelah dalam usaha memenangi perang melawan wabak Covid-19 dan mengatasi kesan yang ditimbulkan oleh wabak ini,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here