PRESIDEN Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal tidak berpuas hati apabila sekutu-sekutunya dalam blok pembangkang memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik bersama kerajaan.

Bertubi-tubi beliau membidas DAP, PKR dan Amanah ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong dalam sidang Dewan Rakyat, semalam.

Mungkin Ahli Parlimen Semporna itu masih terperangkap dalam sindrom penafian yang teruk kerana terlepas Sabah dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) yang dicetuskan oleh tindakannya terburu-buru membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah tahun lalu.

Ironinya, Mohd Shafie menolak untuk menjalinkan kerjasama dengan kerajaan semata-mata kerana tidak mahu dianggap sebagai seorang yang gagal.

Masalahnya, beliau memang seorang yang gagal ketika mengetuai jentera pentadbiran kerajaan negeri Sabah selama 26 bulan.

Pertumbuhan ekonomi di Sabah jatuh merudum selepas Warisan mengambil alih negeri itu daripada Barisan Nasional (BN) pada Mei 2013.

Sebelum itu, Sabah menyaksikan kadar Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) sebanyak 8.2 peratus.

Mohd Shafie juga gagal memastikan kestabilan politik dalam Warisan Plus berkekalan selepas lebih dua tahun gabungan politik itu berkuasa di Sabah.

Akhirnya, bekas Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Musa Aman mendakwa beliau beroleh majoriti mudah apabila beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari blok kerajaan menarik sokongan terhadap Mohd Shafie.

Mungkin Mohd Shafie berharap rakyat Sabah akan kembali memberi mandat kepada Warisan Plus dalam PRN, sama seperti yang berlaku semasa Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Namun, majoriti pengundi di Negeri Di Bawah Bayu itu memberi isyarat yang jelas bahawa mereka tidak mahu lagi hidup di bawah cengkaman Warisan dan sekutu-sekutunya.

Cukuplah sudah mereka menderita ekoran kegagalan rejim Pakatan Harapan (PH) di peringkat Pusat dan kegagalan Warisan Plus di peringkat negeri.

Mohd Shafie terpaksa berputih mata menyaksikan kemenangan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang menyaksikan kerjasama strategik antara Perikatan Nasional (PN) dan BN.

Beliau juga dikatakan gagal menarik sokongan Gabungan Parti Sarawak (GPS) dalam usahanya melobi menjadi calon Perdana Menteri PH selepas Tan Sri Muhyiddin Yassin meletak jawatan.

Namun, bekas Ketua Menteri Sabah itu masih boleh menebus kegagalannya dengan mengikut jejak langkah sekutu-sekutunya dalam PKR, DAP dan Amanah.

Jika Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohamad Sabu dan Lim Guan Eng boleh mengetepikan ego masing-masing dengan memeterai MoU, takkanlah Mohd Shafie tidak boleh melakukan perkara yang sama.

Lagipun yang kelak mendapat untung secara langsung dan tidak langsung adalah rakyat di kawasan masing-masing.

Biarlah rakyat benar-benar dapat mengecapi kemakmuran hasil kestabilan politik yang dicapai antara semua parti politik.

Harap Mohd Shafie mempertimbangkan perkara ini semasak-masaknya dan sedar bahawa rakyat sudah muak dengan krisis politik yang tidak berkesudahan.

Malah, beliau pasti dikenang sebagai seorang pemimpin yang berjiwa besar apabila memilih jalan perdamaian. Pokok-pangkalnya terpulang kepada beliau sendiri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here