Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob melawat tiga keluarga yang menjadi mangsa tanah runtuh di Kampung Madsiang, Penampang, hari ini.

Perdana Menteri meluang masa kira-kira 10 minit dengan diiringi Ketua Menteri Sabah, Datuk Hajiji Noor menaiki kenderaan khas.

Meninjau sekitar lokasi kejadian, Perdana Menteri turut bertanya khabar keluarga terlibat tanah runtuh serta menyampaikan sumbangan.

Sementara itu, seorang mangsa, Doraly John, 36, mengakui terkejut apabila kejadian yang menimpa mereka mendapat perhatian daripada Perdana Menteri yang kebetulan datang ke negeri ini.

“Sebenarnya, saya hanya tahu kira-kira 20 minit sebelum Perdana Menteri tiba melawat kami tiga keluarga yang terjejas akibat tanah runtuh semalam.

“Walaupun masih terkejut dengan kejadian yang berlaku, namun kami bersyukur kerana mendapat perhatian daripada Perdana Menteri,” katanya ketika ditemui, hari ini.

Semalam tanah runtuh berlaku di kawasan tersebut dan terdapat mangsa diselamatkan penduduk kampung berkenaan dalam perkongsian dua video masing-masing berdurasi 29 saat dan 48 saat.

Seorang penduduk melihat keadaan sebuah rumah keadaan tanah runtuh yang berlaku di Kampung Madsiang

Doraly berkata, Perdana Menteri turut memaklumkan akan membina semula rumah mereka yang rosak teruk akibat kejadian itu.

“Perdana Menteri ada juga cakap dia mahu bina rumah kami semula sebab yang rumah lama ini sudah tidak boleh dibaiki.

“Saya sangat bersyukur kerana turut diberi bantuan makanan dan juga sedikit sumbangan,” katanya.

Mengimbas semula kejadian itu, Doraly berkata, ia berlaku dalam sekelip mata saja namun bernasib baik apabila semua ahli keluarganya terselamat.

“Saya ketika itu baru tiba dari pekan dan dalam tempoh dua minit sahaja tiba-tiba berlaku runtuhan tanah dari bukit sehingga menyebabkan kenderaan saya terbalik dan turut menghempap rumah.

“Saya turut tercedera di bahagian pinggang dan kaki akibat dihempap dinding namun disebabkan bimbang dengan keselamatan anak-anak, saya segera mencari mereka di dalam rumah,” katanya.

Dalam pada itu, Ismail Sabri dalam kenyataannya, menasihatkan orang ramai supaya sentiasa peka dan prihatin dengan persekitaran termasuk terhadap jiran, rakan serta ahli keluarga sendiri ketika di musim tengkujuh bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here