Oleh WARTAWAN WARTA RAKYAT

POLIS menembak mati dua penjenayah warga asing maut dalam insiden berbalas tembakan di kawasan semak di Bukit Mengkuang, Kubang Semang, Pulau Pinang awal pagi tadi.

Terdahulu, suspek lelaki berusia lingkungan 30 hingga 40 tahun yang menaiki kereta jenis Proton Waja itu dikejar sepasukan polis selepas cuba meloloskan diri daripada pemeriksaan di Jalan Penanti kira-kira pukul 5.30 pagi.

Ketua Polis negeri, Datuk Mohd. Shuhaily Mohd. Zain berkata, ketika kejadian salah seorang suspek melepaskan dua das tembakan ke arah polis manakala seorang lagi cuba menyerang anggota terbabit menggunakan parang.

Sehubungan itu tambahnya, polis terpaksa melepaskan tembakan ke arah suspek dalam usaha untuk mempertahankan diri. 

“Bagaimanapun, tembakan yang dilepaskan suspek ke arah polis tidak mengenai sasaran sebaliknya terkena cermin sisi kereta polis,” katanya kepada pemberita di Pulau Pinang, hari ini.

Mohd. Shuhaily berkata, polis turut menemui dadah jenis heroin serta pelbagai peralatan yang digunakan untuk memecah masuk rumah di bahagian but belakang kereta Proton Waja yang dinaiki suspek.

Turut dijumpai tambahnya, sepucuk pistol berisi enam butir peluru serta sebilah parang.

Katanya, semakan terhadap kereta yang dinaiki suspek mendapati kenderaan itu pernah dilaporkan hilang pada 29 Ogos tahun lalu di Sungai Petani, Kedah.

Jelas Mohd. Shuhaily, kedua-dua suspek itu juga diburu polis kerana disyaki terlibat dalam kes ugutan dan melepaskan tembakan di Bukit Mertajam, Ahad lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here