Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

POLIS Pulau Pinang memberi jaminan kepada warga Jepun di negeri itu bahawa tiada ancaman pengganas di negara ini.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, mereka tidak perlu gusar berhubung amaran kerajaan Jepun kepada rakyatnya di Malaysia mengenai kemungkinan berlaku serangan pengganas di kawasan tumpuan ramai di beberapa negara Asia Tenggara.

“Bagaimanapun Polis Pulau Pinang telah meningkatkan pemeriksaan dan pemantauan rapi di syarikat, premis dan lokasi yang ada hubung kait dengan kepentingan luar negara terutama Jepun di negeri ini.

“Sebenarnya keadaan terkawal dan tahap ancaman tidak wujud pun berhubung perkara tersebut, namun kami ambil langkah tingkatkan pemantuan rapi. Warga Jepun di sini tak perlu bimbang,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang, hari ini.

Semalam, media melaporkan Kedutaan Jepun di Kuala Lumpur mengesahkan telah mengeluarkan amaran kepada rakyatnya di Malaysia mengenai kemungkinan berlaku serangan pengganas di rumah ibadat dan kawasan tumpuan ramai di beberapa negara Asia Tenggara.

Menurut laporan media, Kementerian Luar Jepun telah menasihatkan semua rakyatnya di Indonesia, Filipina, Singapura, Malaysia, Thailand dan Myanmar untuk mengelak berada berdekatan dengan kemudahan keagamaan dan kawasan-kawasan sesak lain.

Amaran itu memetik laporan perisikan dan kemungkinan terdapat serangan ke atas rumah ibadat dan tempat perhimpunan besar-besaran di rantau ini.

Terdapat kira-kira 31,000 warga Jepun tinggal di Malaysia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here