Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

MENTERI Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu yakin kontinjen Malaysia mampu meraih pingat emas sulung menjelang Paris 2024.

Jelasnya, keyakinan itu berasas jikadinilai prestasi atlet negara di temasya Olimpik Tokyo.

Beliau mengakui harapan tinggi disandarkan kepada jaguh basikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang untuk membawa pulang pingat emas pertama.

Katanya, sememangnya Azizulhasni diharap mampu menjukang emas tetapi pencapaian meraih pingat perak dalam acara keirin tetap membanggakan.

“Kita cuba untuk dapatkan pingat emas pertama di Olimpik Tokyo, tetapi malangnya acara keirin oleh Azizulhasni (gagal beri emas).

“Saya rasakan dia sudah berikan persembahan emas, namun nasib tidak menyebelahi beliau dan Malaysia kerana ‘pace maker’ terlalu jauh menyebabkan Azizulhasni tidak dapat memecut.

“Tetapi, apa yang saya boleh katakan, ia adalah persembahan emas bagi rakyat Malaysia,” katanya selepas menghadiri mesyuarat kali pertama bersama Lembaga Eksekutif Majlis Olimpik Malaysia.

Berbaki tiga tahun menjelang Olimpik Paris 2024, Faizal berkata, pasukan atlet negara dijangka dapat mencapai kemuncak prestasi untuk merealisasikan hasrat emas pertama negara dalam sukan paling berprestij di dunia itu.

“Dengan latihan baik, bukan saja bagi Azizulhasni, tetapi saya yakin dengan beberapa atlet lain juga akan capai kemuncak prestasi (untuk ke Olimpik Paris 2024),” katanya sambil menambah kerjasama rapat antara semua persatuan sukan amat penting bagi memastikan atlet negara mampu menjayakan misi berkenaan.

“Kalau kita berjaya lakukannya, saya percaya pingat emas pertama dalam genggaman kita,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here