Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

TIADA ancaman pengganas di negara ini setakat ini dan amaran dikeluarkan Kedutaan Jepun pagi tadi supaya rakyatnya yang berada di negara ini berjaga-jaga adalah peringatan secara umum.

Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Zamri Yahya menjelaskan, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerusi Bahagian Anti Pengganas, Cawangan Khas, Bukit Aman, akan terus memantau rapi perkembangan mengenai ancaman pengganas di negara ini.

Setakat ini katanya, tidak memperoleh sebarang maklumat mengenai kemungkinan berlaku perkara itu.

“Amaran yang dikeluarkan Kedutaan Jepun kepada warganegaranya di Malaysia mengenai kemungkinan ancaman pengganas di Asia Tenggara adalah satu nasihat perjalanan yang lazimnya dikeluarkan sesebuah kedutaan atau suruhanjaya tinggi untuk rakyatnya yang berada di sesebuah negara lain.

“Amaran itu dikeluarkan berdasarkan taksiran ancaman keselamatan oleh negara berkenaan (yang mengeluarkan amaran) dan dalam hal ini, ia dalam konteks kemungkinan ancaman pengganas di rantau Asia Tenggara.

“Setakat ini, hanya Kedutaan Jepun di Kuala Lumpur yang berbuat demikian dan tiada sebarang nasihat perjalanan atau kenyataan dibuat kedutaan atau suruhanjaya tinggi asing lain di negara ini,” katanya, hari ini.

Pagi tadi, Kedutaan Jepun mengeluarkan nasihat perjalanan kepada semua warga Jepun yang berada di Malaysia, Indonesia, Filipina, Singapura, Thailand dan Myanmar supaya mengelak berada berdekatan kemudahan keagamaan dan kawasan sesak lain.

Pada masa ini, dianggarkan seramai 31,000 warga Jepun tinggal di Malaysia.

Zamri berkata, nasihat perjalanan oleh Kedutaan Jepun itu sebagai satu langkah rutin untuk memberi peringatan kepada rakyat Jepun di rantau ini supaya berjaga-jaga sempena ulangtahun ke-20 serangan pengganas Al-Qaeda terhadap World Trade Center (WTC) New York, Amerika Syarikat pada 11 September 2001.

Katanya, nasihat berkenaan juga mungkin mempunyai kaitan dengan perkembangan semasa di Afghanistan, selepas Taliban menguasai Kabul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here