SETIAUSAHA  Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan mengemukakan 20 cadangan untuk transformasi Parlimen, selepas disahkan sebagai  calon kerajaan bagi jawatan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Ahli Parlimen Pontian itu antaranya mencadangkan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat ketiga diwujudkan dan dikhususkan kepada wakil pembangkang.

“Satu daripada tiga Timbalan Speaker itu seeloknya dari Sabah dan Sarawak,” katanya di Twitter hari ini.

Ahmad turut menyarankan setiap Ahli Parlimen penyokong kerajaan dan pembangkang disediakan seorang pegawai penyelidik bagi membantu membuat kajian dasar, ucapan, soalan dan berkaitan tugasan di Dewan Rakyat.

Selain itu, katanya, Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat perlu dikemas kini agar lebih sesuai, terkini dan relevan dengan kehendak semasa.

“Parlimen perlu terlibat dengan aktif dalam memberi pendidikan demokrasi kepada seberapa ramai rakyat melalui seminar, wacana, pameran, dialog, lawatan dan libat urus,” katanya.

Cadangan lain adalah mewujudkan program Parlimen Pelajar bagi Tingkatan 4 hingga 6 sebagai tambahan kepada Program Parlimen Belia dan Parlimen Mahasiswa sedia ada, sejajar Undi18 serta melanjutkan masa persidangan Dewan Rakyat dari 10 pagi hingga 6.30 petang.

“Memastikan minimum 12 hingga 15 soalan lisan dapat dijawab dalam 120 minit sesi pertanyaan, dengan had 8 hingga 10 minit untuk setiap soalan dan memastikan ucapan Ahli Parlimen untuk dasar penting diberikan sekurang-kurangnya 20 hingga 30 minit dan jika perlu tambahan, sehingga ke sebelah malam bagi memenuhi keperluan 20 minit.

“Rang undang-undang (RUU) yang ingin dibentangkan hendaklah diberi minimum lima hari kepada Ahli Parlimen, sebelum RUU itu dibahaskan bagi membolehkan Ahli Parlimen mempunyai cukup masa membuat kajian.

“Memperuntukkan RM60,000 setahun dengan kiraan RM5,000 sebulan kepada Ahli Parlimen pembangkang dan bebas untuk menguruskan pusat khidmat masing-masing.”

Beliau turut mencadangkan hari terbuka kementerian diadakan secara berkala di Parlimen untuk wakil rakyat menemui menteri, timbalan, ketua setiausaha dan ketua pengarah secara terus serta menambah sesi kamar khas.

Katanya, latihan pendedahan media sosial perlu diberikan kepada Ahli Parlimen dan kakitangan Ahli Parlimen, selain latihan komunikasi, pengurusan serta ilmu terkini yang relevan dari semasa ke semasa.

“Menambah bilangan Jawatankuasa Pilihan Khas yang meliputi pendidikan, agama, sosial, pekerjaan, perumahan, indeks gaji, gejala sosial, bisnes online, kesihatan, ekonomi, kewangan, pembangunan tanah, pelaburan, alam sekitar, mencari pendapatan baharu kerajaan dan lain-lain yang sesuai.

“Menyokong cadangan kerajaan untuk transformasi Parlimen sebagaimana yang diumumkan Perdana Menteri serta mencadangkan setiap Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang diberikan peruntukan khas untuk sesi libat urus dengan rakyat dan pemegang taruh di kawasan bagi mendapatkan pandangan bagi isu pembangunan, kebajikan rakyat dan RUU baharu.”

Saranan lain adalah Ahli Jawatankuasa Pilihan Khas diberi elaun hadir mesyuarat atau elaun khas dengan jumlah kecil, tetapi munasabah dengan kekerapan mesyuarat yang sesuai, selain sesi dialog dengan rangkaian media arus perdana diadakan secara berkala melibatkan Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang mengenai isu semasa.

Selain itu, katanya, adab dan tatasusila tinggi perlu diletakkan dalam perbahasan agar imej Parlimen dihormati bagi mengelakkan Parlimen dianggap “sarkas ahli politik” dan menghidupkan kembali Akta Perkhidmatan Parlimen supaya Parlimen mempunyai autonomi dari segi peruntukan, tanggungjawab, kebajikan kakitangan dan perjawatan.

Selain Ahmad,pembangkang dilapor mencalonkan Ahli Parlimen Teluk Intan, Nga Kor Ming bagi mengisi jawatan yang dikosongkan Ahli Parlimen Pengerang, Azalina Othman Said.

Pemilihan Timbalan Speaker akan diadakan pada Selasa iaitu sehari selepas Istiadat pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen Ke-14 bermula Isnin ini hingga Oktober.

Istiadat pembukaan itu akan disempurnakan oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here