MOHD LAZIM ENDUT

GARA-GARA seekor tapir betina melintas secara tiba-tiba, seorang remaja berusia 20 tahun cederà parah di bahagian kepala selepas motosikal yang ditunggangnya terlanggar haiwan tersebut di Kilometer (KM) 90 Jalan Jerangau-Jabor, Dungun malam tadi.

Menurut Ketua Polis Daerah Dungun, Superintendan Baharudin Abdullah, dalam kejadian pada pukul 11.07 malam itu, motosikal jenis Yamaha 135 LC yang ditunggang remaja berkenaan mengalami kerosakan teruk pada bahagian hadapan.

Beliau berkata, sebelum kejadian motosikal ditunggang mangsa yang bekerja sebagai buruh itu dalam perjalanan dari arah Bandar Al- Muktafi Billah Shah (AMBS) menghala ke Bukit Besi.

Sebaik sahaja tiba di tempat kejadian katanya, motosikal ditunggang mangsa gagal mengelak seekor tapir yang dikatakan melintas secara tiba-tiba.

Menurut Baharudin, memandangkan jarak terlalu hampir, mangsa gagal mengelaknya, lalu terlanggar haiwan liar berkenaan.

“Berikutan itu, mangsa mengalami cedera parah di bahagian kepala dan luka di bahagian belakang badan sebelum dibawa ke Hospital Dungun untuk mendapatkan rawatan lanjut,” katanya kepada Sinar Harian, hari ini.

Baharudin memberitahu, pemeriksaan awal di lokasi kejadian mendapati seekor tapir seberat hampir 100 kilogram ditemui mati akibat kecederaan parah di bahagian kepala dan anggota badan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here