LEMBAH Klang iaitu Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan Putrajaya beralih ke Fasa 2 mulai Jumaat ini, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik Covid-19 hari ini juga turut memutuskan Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan Putrajaya digabungkan sebagai satu kawasan jangkitan yang sama.

‘’Maka, pergerakan antara negeri-negeri ini adalah dibenarkan dan tiada lagi sekatan jalan raya,’’ katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, berikutan peralihan ke Fasa itu beberapa kelonggaran diberikan kepada mereka yang lengkap menerima dua dos vaksin.

Antara kelonggaran itu ialah rentas daerah, pasangan suami isteri jarak jauh dibenarkan untuk merentas negeri, Ibu dibenarkan merentas negeri untuk berjumpa anak mereka yang berusia di bawah 18 tahun dan dine-in di premis makanan.

Turut dibenarkan ialah aktiviti pelancongan dalam negeri yang sama melibatkan penginapan di hotel dan homestay.

Sementara itu, Perdana Menteri turut memaklumkan, jawatankuasa bersetuju  melonggarkan SOP bagi aktiviti sukan, riadah dan rekreasi, untuk negeri-negeri yang berada di bawah Fasa 1.

Antara ketetapan yang telah diputuskan ialah membenarkan aktiviti sukan indoor, kecuali gimnasium, kepada individu yang telah lengkap dua dos vaksin.

‘’Fasiliti sukan dan rekreasi komersil tertutup (indoor) dibenarkan beroperasi dengan kawal selia, hanya kepada pelanggan yang telah lengkap divaksin. Penggunaan fasiliti perlu dilakukan secara janji temu di samping pematuhan SOP,’’ kata Ismail Sabri.

Beliau menjelaskan,  keputusan ini dilakukan berdasarkan penilaian risiko semasa yang dibuat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta MKN.

‘’Bagi sektor perdagangan dan pengedaran; perniagaan kedai bunga/nursery, kedai peralatan outdoor dan galeri perumahan akan mula dibenarkan beroperasi mulai  Jumaat  bagi negeri-negeri yang berada di bawah Fasa 1,’’ katanya.

Bagi negeri yang diletakkan di bawah Fasa 2 dan Fasa 3, kata Perdana Menteri kelonggaran tambahan bagi aktiviti kedai gunting, hair dresser, dan salon kecantikan dibenarkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here