Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

NAIB Presiden Pas, Senator Idris Ahmad menegaskan, tiada keperluan untuk membentangkan usul undi percaya kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam persidangan Dewan Rakyat akan datang.

Tegasnya, Pas berpandangan perkara itu tidak perlu kerana ia mesti dilihat berasaskan kepada peruntukkan Perlembagaan Persekutuan yang menetapkan kuasa melantik Perdana Menteri di bawah Yang di-Pertuan Agong.

Idris yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) berkata, perkara itu juga jelas mengikut pandangan pakar undang-undang.

“Apabila kuasa melantik Perdana Menteri merupakan bidang kuasa mutlak Yang di-Pertuan Agong, maka sepatutnya tak perlu ada undi percaya. Pendirian saya sepatutnya begitu,” katanya kepada pemberita menyampaikan Bantuan Musa’adah Banjir di Dewan Orang Ramai Matang Gelugor, Matang, Taiping, Perak, hari ini.

Mesyuarat pertama penggal keempat Parlimen Ke-14 yang dipinda ke tarikh 13 September hingga 12 Oktober depan selama 17 hari memperlihatkan usul undi percaya terhadap Perdana Menteri tiada dalam aturan persidangan.

Semalam, Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun dalam kenyataannya menjelaskan memandangkan Yang di-Pertuan Agong, Al Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah melantik Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri mengikut Perlembagaan Persekutuan, maka tidak perlu undi percaya di Dewan Rakyat.

Beliau berhujah, undi percaya Perdana Menteri boleh menjejaskan kuasa Agong.

Ahli Parlimen DAP antara yang lantang mempersoalkan mengapa usul undi percaya terhadap Perdana Menteri tiada dalam jadual persidangan.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menegaskan, tidak ada sebarang alasan bagi penundaan sidang Parlimen dari 6 kepada 13 September jika usul undi percaya terhadap Ismail Sabri tidak ada dalam agenda atau kertas aturan Dewan Rakyat. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here