PRESIDEN Joe Biden pada Jumaat menandatangani perintah eksekutif mengarahkan pentadbirannya untuk meneliti beberapa dokumen berkaitan siasatan FBI terhadap serangan pengganas 11 September 2001. 

Di bawah arahan itu Jabatan Kehakiman dan agensi persekutuan lain diminta mengkaji dokumen dan melihat beberapa maklumat yang mungkin boleh dikongsi kepada umum, dalam tempoh enam bulan, lapor Agensi Berita Xinhua.

“Kita tidak boleh melupakan penderitaan keluarga yang kehilangan orang terasayang, 2,977 orang menjadi mangsa akibat serangan pengganas terhadap Amerika, terburuk dalam sejarah negara kita,” kata Biden dalam satu kenyataan.

Ketua Jawatankuasa Perisikan, Adam Schiff, berkata pihaknya akan memantau bagi memastikan semua agensi mematuhi arahan presiden untuk menerapkan tahap ketelusan maksimum yang dibenarkan undang-undang ketika melakukan kajian tersebut.

Sejak bertahun-tahun sejumlah keluarga mangsa serangan 9/11 mendesak kerajaan mendedahkan lebih banyak maklumat mengenai tragedi itu kepada umum.- BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here