Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

PRESIDEN UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi fikatakan telah menghantar satu usul bagi menyingkir Yang Di Pertua Dewan Rakyat (Speaker) sekarang, Datuk Azhar Azizan Harun dan digantikan dengan sekutu rapat beliau Datuk Seri Azalina Othman Said.

Menurut sumber, notis usul berkenaan telah dibuat di bawah Perkara 26 (1) dan Perkara 27 (3) Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat dan dihantar kepada Setiausaha Dewan Rakyat pada 30 Ogos 2021.

Difahamkan, Ahli Parlimen Bagan Datuk itu mahu mencalonkan Ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said sebagai speaker yang baharu.

Bagaimanapun sehingga laporan ini disiarkan, tiada maklum balas daripada pejabat Speaker Dewan Rakyat berhubung kesahihan perkara tersebut.

Azalina merupakan sekutu rapat Ahmad Zahid dan antara kumpulan 15 orang ahli UMNO yang menarik sokongan kepada Muhyiddin Yassin awal bulan lepas.

Laporan portal Suara TV hari ini menyebut, sebelum ini terdapat khabar angin Azalina akan dilantik dalam Kabinet baharu Ismail Sabri setelah ahli Parlimen Pengerang tersebut melepaskan jawatan Timbalan Speaker.

Walau bagaimanapun pagi tadi Azhar Harun menafikan laporan sebuah akhbar semalam, yang mendakwa beliau menolak 15 usul bagi dirinya mengosongkan jawatan.

Sebaliknya beliau menegaskan apa-apa keputusan mengenai usul tersebut telah diserahkan kepada Timbalan Speaker, Datuk Mohd. Rashid Hasnon untuk diambil tindakan. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here