Oleh WARTAWAN WARTA RAKYAT

KERAJAAN Negeri Pulau Pinang berharap harga bagi kit ujian pantas antigen Covid-19 (ujian sendiri) seperti diumumkan Kesihatan Malaysia (KKM) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDHEP) boleh dikurangkan.

Ini kerana menurut Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow, permintaan bagi kit ujian sendiri itu dalam kalangan pengguna pasti akan meningkat ketika negara memasuki tempoh endemik bermula hujung Oktober ini seperti disebut Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin semalam.

Ketika ini, harga siling borong dan harga runcit bagi kit ujian pantas antigen Covid-19 (ujian sendiri) itu ditetapkan masing-masing berharga RM16 (harga borong) dan RM19.90 (harga runcit). 

Serentak itu juga, Kon Yeow mengumumkan sebagai permulaan Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan memperuntukkan sebanyak 500 set kit ujian itu kepada setiap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan Ahli Parlimen untuk diedarkan kepada rakyat yang memerlukan.

“Kaedah pengedaran kit itu akan diumumkan dalam tempoh terdekat,” katanya ketika ucapan penggulungan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) di Georgetown hari ini.

Dalam pada itu, Kon Yeow berkata, Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga akan menerima sebanyak 1,015,500 dos vaksin bagi sepanjang bulan September ini daripada Kerajaan Pusat yang mana penghantaran pertama akan dilakukan esok.

Jelasnya, penghantaran itu termasuk bekalan 200,000 dos sebagaimana kelulusan khas oleh KKM minggu lalu.

“Dengan kelulusan KKM tersebut tidak bermaksud kita menolak tawaran pinjaman vaksin daripada Kerajaan Negeri Selangor.

“Sebaliknya pada sesi kunjungan hormat Menteri Besar Selangor pada 31 Ogos lalu, kedua-dua pihak bersetuju tawaran tersebut kekal terbuka dan perbincangan akan terus dijalankan berasaskan keperluan semasa di masa hadapan,” katanya.

Tambah Kon Yeow, sejak penularan Covid-19, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah membelanjakan kira-kira RM180 juta demi memenuhi keperluan kelengkapan perubatan di hospital-hospital di seluruh negeri ini.

Katanya, ia tidak termasuk beberapa peruntukan besar lain seperti Pakej Bantuan Rakyat Pulau Pinang; Program Penang Saring Covid-19 dan PKRC sebagai usaha awal untuk memperkukuhkan sistem kesihatan awam yang lebih optimu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here