Susunan ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SEORANG pelajar di Sekolah Tinggi Mount Tabor, Carolina Utara, Amerika Syarikat (AS) ditembak mati semalam selepas sesi persekolahan secara bersemuka dimulakan awal bulan ini.

Menurut Ketua Polis Winston-Salem, Catrina Thompson, insiden itu berlaku pada tengah hari dan suspek dipercayai seorang lagi pelajar di sekolah itu, melarikan diri dari lokasi sejurus kejadian.

“Polis menemui seorang pelajar ditembak yang kemudian dikejarkan ke sebuah hospital tempatan sebelum mangsa disahkan meninggal dunia,” katanya pada satu sidang media.

Pasukan keselamatan sedang mengawal kawasan di kejiranan Foxhall di belakang Sekolah Tinggi Mount Tabor. – Foto AP

Kejadian itu merupakan terbaharu dan risiko insiden tembakan dilaporkan telah menghantui sistem pendidikan AS selama bertahun-tahun.

Dalam pada itu, polis Winston-Salem dalam kenyataan melalui Twitter pula memaklumkan, suspek berjaya diberkas tanpa sebarang insiden.

Keluarga pelajar dan penduduk setempat berkumpul di kawasan berhampiran Sekolah Tinggi Mount Tabor selepas insiden tembakan yang menyebabkan seorang pelajar mati. – Foto AP

Sementara itu Gabenor Carolina Utara, Roy Cooper berkata, kejadian tembakan semalam adalah yang kedua berlaku di sebuah sekolah negeri berkenaan, dalam tempoh minggu ini saja.

“Kita mesti berusaha memastikan keselamatan pelajar serta pendidik, menangkap pelaku dengan segera, dan tiada pistol dibawa ke kawasan sekolah,” katanya. – AFP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here