MENTERI Kesihatan, Khairy Jamaluddin menegaskan, tiada satu pun kes kematian yang menunjukkan ada kaitan kasual secara langsung dengan vaksinasi COVID-19.

Memetik laporan BH, beliau berkata, Kementerian Kesihatan akan mengeluarkan sejumlah data mengenai kesan sampingan susulan imunisasi (AEFI) pada minggu depan.

Menurut beliau, sejak program vaksinasi dilaksanakan bermula 24 Februari sehingga 30 Ogos lalu, sebanyak 34.45 juta dos vaksin sudah diberikan, dengan 20.7 maklum balas AEFI bagi setiap 1,000 dos diterima melalui aplikasi MySejahtera.

Antara kesan sampingan kecil yang paling banyak direkodkan termasuk sakit di bahagian suntikan, pening kelapa dan kelesuan.

“Melalui sistem laporan AEFI Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), kadar laporan keseluruhan yang diterima adalah 0.53 dalam 1,000 dos.

“Daripada jumlah ini, 0.04 dalam 1,000 dos yang dilaporkan dikategorikan sebagai AEFI serius, yang majoritinya memerlukan tempoh kemasukan ke wad yang singkat bagi pemantauan dan rawatan,” katanya dalam sidang media yang pertama sebagai Menteri Kesihatan di Putrajaya, hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan, Khairy memberitahu, Kementerian Kesihatan akan membekalkan lebih banyak data terperinci berkaitan COVID-19 kepada umum bermula minggu hadapan, bagi meningkatkan lagi ketelusan kementerian itu dalam pemberian maklumat.

Tambah beliau, data berkenaan akan disiarkan secara terbuka supaya orang ramai dapat melihat lebih banyak data, berbanding yang dibekalkan Kementerian Kesihatan ketika ini.

“Saya sudah buat ketetapan supaya budaya kerja di Kementerian Kesihatan selepas ini lebih kepada ketelusan supaya soal kepercayaan kepada kerajaan dan maklum balas Kementerian Kesihatan kepada pandemik ini, tiada lagi tuduhan kerahsiaan atau tembok maklumat yang tidak dapat diperoleh dari kerajaan,” jelasnya.

Khairy turut berpuas hati dengan data yang semakin banyak disenaraikan Kementerian Kesihatan sebagai sumber terbuka.

Pada masa sama, beliau berkata, ketika ini hanya 4,159 individu yang pulang dari luar negara yang dibenarkan menjalani kuarantin di kediaman masing-masing.

Khairy berkata, kebenaran berkenaan dibuat selepas mengambil kira penilaian risiko, sejarah vaksinasi dan ujian pengesanan COVID-19, negara asal penerbangan serta keadaan rumah yang akan dijadikan lokasi kuarantin.

“Kita sedia maklum mengenai pendapat bahawa mereka yang kembali ke Malaysia dapat menjalani kuarantin di rumah (ia) adalah tidak betul.

“Kita tidak berikan kebenaran kuarantin di rumah kepada semua orang,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here