RAHIMI MOHAMAD

SEBANYAK RM3.96 juta akan disalurkan kerajaan negeri Johor kepada pusat tahfiz dan sekolah pondok yang berdaftar dengan Jabatan Agama Islam Johor di seluruh negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Johor, Tosrin Jarvanthi berkata, bantuan secara one-off itu akan diserahkan kepada 116 buah madrasah tahfiz dan 16 pondok tahfiz dengan setiap institusi menerima RM30,000.

“Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ) tidak lupa peranan dan sumbangan dimainkan institusi tahfiz dalam tempoh pandemik Covid-19 ketika ini.

“Sehubungan itu, bagi memastikan institusi tahfiz ini terus beroperasi bagi membangunkan syiar dan pendidikan Islam, MAINJ memperuntukkan bantuan one-off berjumlah RM30,000 kepada institusi tahfiz yang berdaftar.

“Diharap dengan peruntukan ini, tidak timbul isu institusi tahfiz gulung tikar di negeri ini,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Sehubungan itu, Tosrin berkata, kerajaan negeri menyeru institusi tahfiz yang masih belum berdaftar di negeri itu agar segera berbuat demikian bagi membolehkan peruntukan sama diagihkan.

Muar merupakan daerah yang menempatkan paling banyak institusi tahfiz berdaftar di Johor iaitu sebanyak 26 institusi, diikuti Batu Pahat (24) dan Johor Bahru (19).

Kluang pula menempatkan 12 buah institusi tersebut selain masing-masing 11 buah di Tangkak dan Segamat serta baki selebihnya di Pontian, Kota Tinggi, Kulai dan Mersing.

Baru-baru ini, laporan media mendakwa kira-kira 12.8 peratus pusat tahfiz atau madrasah yang beroperasi di seluruh Johor hanya mampu bertahan kira-kira sebulan sahaja lagi setelah pendapatan pusat pengajian mereka terjejas teruk akibat impak Covid-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here