Oleh MOHD LAZIM ENDUT

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) menafikan kesesakan berlaku di sepanjang laluan drawbrige (jambatan angkat), Kuala Terengganu sempena sambutan ambang merdeka malam tadi sepertimana ditularkan menerusi dua video di media sosial Facebook (FB).

Sebaliknya, kata Ketua Polis Terengganu, Datuk Rohaimi Md.Isa, video yang tular itu merupakan rakaman lama.

Menurut Rohaimi, semakan dibuat ke atas video tersebut mendapati ia dirakam sebelum pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 1.0 pada Mac tahun lalu.

Malah katanya, polis yang membuat pemantauan malam tadi mendapati kesemua laluan di Kuala Terengganu terutama di jambatan angkat lengang pada pukul 10.30 malam.

“Kita tidak mengesan sebarang kesesakan trafik atau orang ramai berkumpul bagi menyambut Hari Kebangsaan seperti ditularkan dalam video tersebut,” ujarnya kepada pemberita hari ini.

Menurut Rohaimi, pemantauan di kawasan berkenaan dilakukan pasukan pemantau bersama anggota kereta peronda (MPV) dan anggota trafik.

“Selepas dibuat semakan, kita mendapati dua video yang tular itu dirakam semasa program ceramah pendakwah terkenal Indonesia, Ustaz Abdul Somad pada Februari 2020 dan video sambutan ambang kemerdekaan yang diraikan beberapa tahun lalu,” jelas beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here