Oleh RAHIMI MOHAMAD

TINDAKAN melompat parti dalam kalangan wakil rakyat akan terus berlaku selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) selagi tiada undang-undang yang menyekat ahli politik daripada berbuat demikian.

Timbalan Ketua Bahagian Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Johor Bahru, Razrul Anwar Rusli berpendapat, akta berkaitan perlu digazetkan segera memandangkan fenomena politik hari ini menyaksikan tidak ada parti yang dominan untuk mengetuai kerajaan.

Malah, pelaksanaan undang-undang itu juga berupaya mengelak situasi politik yang tidak stabil hingga tumbangnya kerajaan berpunca daripada wakil rakyat yang berpaling tadah.

“Apabila tiada parti yang dominan ini akan mendorong untuk tawar menawar atau membeli wakil rakyat. Kerajaan tidak pernah akan stabil jika ini berterusan dan segala rancangan untuk negara akan tergendala,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas program pemberian sumbangan kepada petugas barisan hadapan sempena Hari Kebangsaan di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Mid Valley di Johor Bahru.

Razrul Anwar mengulas ciapan Ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said di akaun Twitternya mengenai Akta Mencegah Lompat Parti baru-baru ini.

Azalina mencadang untuk mengadakan pilihan raya bagi memecat wakil rakyat atau ‘recall election’ perlu dipertimbangkan bagi menghalang wakil rakyat yang telah diberikan mandat oleh rakyat daripada melompat parti.

Sementara itu, Razrul Anwar berkata, semua wakil rakyat wajar menyokong akta itu dalam usaha mewujudkan politik yang sihat selain menjamin masa depan negara yang tidak lagi terjerumus dalam krisis berpanjangan.

Jelasnya, ini akan meletakkan penamat kepada amalan lompat parti setelah hak itu dipelihara di bawah Perkara 10, Perlembagaan Malaysia yang menyebabkan perbuatan itu berleluasa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here