Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) akan melakukan banci bersemuka dan bersasar yang dijadualkan bermula pada September depan.

Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr. Mohd. Uzir Mahidin berkata, proses itu selaras perkembangan kadar vaksinasi Covid-19 terus meningkat.

“Banci ini akan dijalankan sesuai dengan prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan tertakluk kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Strategi tersebut adalah bagi memastikan semua penduduk Malaysia diliputi dalam Banci Malaysia 2020 menjelang tarikh akhir operasi pada 31 Oktober ini,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Katanya, sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tahun lalu, DOSM telah mengeluarkan pelbagai berita berkaitan statistik dan survei khas ke atas syarikat dan individu terpilih bagi melihat sejauh mana sosio ekonomi negara terkesan akibat pandemik.

Katanya, usaha tersebut adalah untuk membantu kerajaan dalam mengatur strategi pemulihan ekonomi negara daripada kesan Covid-19.

“Penularan pandemik telah dijadikan semangat kekitaan seluruh warga DOSM untuk terus cekal dalam usaha menghasilkan statistik demi negara tercinta,” katanya.

Pihaknya percaya dengan mewarisi sistem statistik yang mantap daripada pemimpin dan pegawai terdahulu akan kekal menjadikan DOSM sebagai penjana statistik negara yang menjadi nadi kehidupan pada masa akan datang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here