Oleh RIZQI ZABIDI

Pemerkasaan masyarakat di luar bandar bakal menjadi salah satu agenda utama yang akan diterapkan ke dalam perancangan Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) di bawah pimpinan menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Menurut Ahli Parlimen Padangan Terap itu, pelantikannya sebagai menteri merupakan satu amanah dan tanggungjawab besar yang perlu dipikul, demi memastikan kelancaran pentadbiran negara dan kemajuan luar bandar serta masyarakatnya.

Justeru katanya, pengalaman sepanjang berkecimpung dalam dunia politik bakal menjadi bekalan buatnya untuk mencapai matlamat ditetapkan.

“Dengan rasa rendah diri, saya memohon seluruh rakyat Malaysia mendoakan semoga segalanya dipermudahkan dan negara kita berjaya bangkit serta pulih daripada krisis kesihatan, ekonomi yang sedang dihadapi sekarang dalam tempoh masa terdekat.

“Saya beriltizam untuk melaksanakan amanah dan tanggungjawab ini dengan penuh keikhlasan, jujur dan berintegriti demi memastikan negara terus bergerak maju terutamanya dalam usaha menangani pandemik Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Setelah selesai mengangkat sumpah di Istana Negara petang tadi, Mahdzir terus menuju ke bangunan Kementerian Pembangunan Luar Bandar di Putrajaya dan tiba kira-kira pukul 5.45 petang.

Ketibaan beliau disambut kedua-dua timbalan menterinya, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad dan Dauk Hasbi Habibollah serta Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Dr. Ahmad Jailani Mohamed Yunus.

Mahdzir menambah, beliau menjunjung kasih terhadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah atas perkenan mengadap bagi Majlis Mengangkat Sumpah Jawatan Menteri Kabinet hari ini.

“Saya mengambil kesempatan mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob atas kepercayaan diberikan.

“Saya juga memanjatkan rasa syukur ke hadrat Allah atas pelantikan ini,” katanya.

Beliau dalam pada itu turut merakamkan ucapan terima kasih kepada Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi serta seluruh kepimpinan parti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here