RAHIMI MOHAMAD

DUA projek mega melibatkan pengangkutan awam darat yang sedang dibangunkan di Johor akan menjadi penyumbang utama kepada usaha pemulihan ekonomi negeri susulan kesan pandemik Covid-19.

Pelaksanaan Projek Rapid Transit System (RTS) Malaysia-Singapura dan Projek Landasan Berkembar Elektrik Gemas-Johor Bahru itu juga secara tidak langsung akan mengukuhkan kedudukan bandar raya Johor Bahru sebagai pintu masuk antarabangsa darat utama dunia.

Hasni Mohammad

Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad berkata, kedua-dua projek tesebut juga akan memberi impak positif terhadap kepesatan pembangunan Bandaraya Johor Bahru dan kesejahteraan rakyat secara keseluruhannya.

“Dengan siapnya kedua-dua projek itu ia akan secara langsung menyokong keberadaan Ibrahim International Business District atau (IIBD) di bandar raya Johor Bahru ini.

“Projek Pembangunan IIBD yang meliputi kawasan seluas 100 hektar di tengah-tengah daerah Sentral Johor Bahru akan menjadi ‘The Southern Gateway of Malaysia’ dan ‘The next best option to live, work and play in Southeast Asia after Singapore’,” katanya semasa berucap dalam majlis pelantikan dan angkat sumpah Datuk Bandar Johor Bahru hari ini.

Menurut Hasni, pengukuhan kedudukan Johor Bahru di bawah Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) itu sejajar dengan kedudukan strategiknya yang bersebelahan dengan Singapura, sekali gus menjadi pintu masuk darat yang utama ke republik itu dari Malaysia.

“Apabila IIBD siap kelak, warga bandar raya ini akan dapat menikmati lebih banyak pelaburan strategik dalam pelbagai sektor melalui penyiapan infrastruktur bertaraf antarabangsa. Pelaburan-pelaburan itu juga bakal meletakkan Johor Bahru sebagai bandaraya yang setanding atau lebih daripada Kuala Lumpur,” katanya.

Hasni berkata, tidak mustahil akan berlaku penghijrahan lebih ramai anak muda dari luar Johor ke bandar raya ini ekoran lambakan peluang yang ditawarkan hasil daripada pelaburan-pelaburan strategik tersebut.

“IIBD akan menjadi katalis kepada penciptaan lebih banyak peluang dan pemangkin kepada kemajuan bandar raya Johor Bahru, saya yakin, MBJB berupaya untuk terus memberikan perkhidmatan dan sokongan yang melangkaui jangkaan setiap warganya.

“MBJB juga akan kekal kompeten dalam usahanya mengurus sumber dan potensi yang ada pada bandar raya ini untuk manfaat bersama,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here