KETIKA UMNO membuat pelbagai tuntutan dan desakan kepada kerajaan di bawah kepemimpinan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Pas hari ini memilih nada yang lebih lunak apabila menegaskan memberikan sepenuh kepercayaan kepada Perdana Menteri jemaah menteri untuk menjalankan tugas masing-masing.

Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, sekarang adalah masa untuk menyelamatkan rakyat dan memulihkan ekonomi yang terjejas akibat pandemik, bukan masa untuk politiking yang tidak berkesudahan sehingga merencatkan pelaksanaan Pelan Pemulihan Negara  secara menyeluruh.

Beliau berkata, Pas menyambut baik dan mendukung kepimpinan Perdana Menteri dan pembentukan Jemaah Menteri yang baharu diumumkan, bagi meneruskan usaha untuk menangani pandemik Covid-19, memulihkan ekonomi dan memperkukuh perpaduan dalam negara.

‘’Pas  memberikan sepenuh kepercayaan kepada Perdana Menteri dan Jemaah Menteri untuk menumpukan khidmat kepada rakyat dan menjalankan tugas masing-masing, dengan budaya kerja berprestasi tinggi berorientasikan keberhasilan,’’ katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, Pas mengajak semua pihak untuk membantu menyelesaikan masalah negara secara bersama.

Kenyataan Abdul Hadi dilihat jauh lebih lembut berbanding kenyataan Presiden Datuk Seri Dr.Ahmad Zahid Hamidi selepas mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO malam tadi.

Ahmad Zahid dalam kenyataan memaklumkan beberapa ketetapan yang dibuat pada mesyuarat itu yang dilihat ada antaranya  seolah-olah memberi tekanan kepada Ismail Sabri.

Antaranya, menggesa penubuhan segera Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat segala pendedahan yang dilakukan oleh Tommy Thomas mengenai campur tangan politik dalam institusi peguam negara, kehakiman dan keselamatan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here