Oleh RAHIMI MOHAMAD

BAGAIKAN tiada kesudahan apabila kelibat kapal-kapal dagang terutamanya yang berdaftar di luar negara terus didapati bersauh secara haram di perairan Johor sejak awal tahun ini.

Terbaharu, sebuah kapal tangki yang berdaftar di Batam, Indonesia ditahan selepas disyaki bersauh tanpa kebenaran pada pukul 8.50 pagi di perairan Johor Timur, semalam.

Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, kapal itu ditahan di kedudukan 11 batu nautika timur Tanjung Penawar, Kota Tinggi.

Katanya, kapal berkenaan dikendalikan 18 kru warga Indonesia berumur antara 19 tahun hingga 56 tahun yang mempunyai pengenalan diri sah.

“Pemeriksaan awal juga mendapati kapal tersebut mempunyai dokumen sah. Nakhoda kapal memaklumkan bahawa kapal tangki tersebut berlayar dari Kalimantan pada 19 Ogos lalu menuju ke Singapura.

“Kapal berkenaan kemudian telah bersauh pada 26 Ogos di perairan ini tanpa kebenaran dari Pengarah Laut Malaysia.

“Berikutan itu nakhoda dan ketua jurutera kapal telah dibawa ke pejabat Zon Maritim Tanjung Sedili untuk siasatan lanjut bagi kesalahan di bawah Seksyen 491B(1)(L) Ordinan Perkapalan Saudagar 1952,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Nurul Hizam berkata, kesalahan itu boleh mengakibatkan denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali boleh dikenakan jika sabit kesalahan.

Beliau berkata, Maritim Malaysia mengambil serius mengenai sebarang cubaan bersauh tanpa kebenaran terutama di kawasan Johor Timur yang jelas merupakan kawasan perairan Malaysia.

Tambahnya, nakhoda-nakhoda kapal dinasihati untuk memaklumkan ketibaan dan memastikan mendapatkan kebenaran sekiranya ingin melakukan sebarang aktiviti-aktiviti di perairan Malaysia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here